Escòcia fa una passa endavant i a partir d'ara els productes d'higiene menstrual, com els tampons, les compreses i les copes menstruals, seran gratuïts per llei. Es tracta d'una decisió històrica i pionera, ja que és el primer país a aprovar una normativa com aquesta. Amb tot, no és la primera passa endavant que havien fet en aquest sentit, perquè des del 2017 ja hi havia disponibles aquesta mena de productes a les escoles o universitats. Amb l'entrada en vigor de la Llei dels Productes de la Regla, que va ser avalada per unanimitat el 2020, aquests estaran disponibles a tots els espais públics del país.
Una bona idea difícil d'executar
Tot i que a Escòcia aquesta proposta era vista com una molt bona idea i que permetia a totes les dones de la regió tenir una correcta higiene menstrual durant la seva regla, quelcom que a vegades pot arribar a ser complicat degut al elevat cost d'aquesta mena de productes, no és especialment fàcil portar-lo a la pràctica. Qui ho veia més complicat era el govern de l'SNP, però la tasca dels activistes que reclamen la fi de la pobresa menstrual (no poder tenir accés a aquesta mena de productes) s'ha convertit en una realitat que pot assenyalar el camí a seguir per molts d'altres països. A Espanya, per exemple, lluny de la realitat escocesa, tenen un IVA del 10%, tot i que fa anys que es reclama que s'elimini o se'ls apliqui l'impost superreduït del 4%. Segons la diputada Monica Lennon, aquesta és una "gran fita que demostra la diferència que poden generar polítiques progressives i valentes".
Pobresa menstrual
Cal tenir en compte el complicat context en què ha entrat en vigor aquesta llei, ja que la inflació també ha afectat de ple la vida dels escocesos i dels britànics. Amb un cost de vida disparat i que podria seguir creixent de cara a l'hivern, moltes persones hauran de renunciar a comprar determinats productes, però les compreses o els tampons seguiran sent imprescindibles. Segons recull el diari El País, a través de l'estudi de l'empresa Hey Girls, una de cada quatre dones escoceses ha patit dificultats per comprar aquests productes algun cop en la seva vida, quelcom que amb la gratuïtat deixaria de succeir. En l'estudi, es recullen casos de mares de família que han de triar entre comprar compresos o menjar pels seus fills, i acaben recorrent a remeis casolans, i a vegades perillosos per a la seva salut com un calcetí farcit de paper de diari o fins i tot pa, per evitar tacar-se de sang.
Molts aplaudiments i algunes crítiques
Tot plegat xoca amb el que es viu a l'Estat, on també hi ha estudis que parlen de dones amb problemes per accedir a aquesta mena de productes essencials per la seva higiene i la seva salut. A les xarxes, molts usuaris han enviat un missatge a Pedro Sánchez, ja no per demanar la seva gratuïtat, sinó perquè s'elimini l'IVA de compreses i tampons. També hi ha hagut, però, qui ha considerat que aquesta mesura és innecessària i que suposa que els homes paguin amb els seus impostos la regla de les dones.