Biarritz serà capital del món durant tres dies per la cimera del G7 que hi té lloc aquest cap de setmana. El dispositiu de seguretat previst a Biarritz la convertirà en una ciutat blindada amb vigilància terrestre, aèria i marítima i àmplies restriccions per a residents i treballadors.

Ara que s'acaba la temporada d'estiu, aquest petit racó del País Basc francès, amb uns 25.000 habitants, substituirà del 24 al 26 d'agost el tràfec turístic per la presència de les delegacions oficials i de la premsa, unes 7.500 persones.



El focus no només serà a Biarritz, on el president francès, Emmanuel Macron, rebrà els seus homòlegs d'Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, els Estats Units, el Canadà i el Japó, juntament amb altres caps d'estat o de govern convidats i representants d'organitzacions com el Fons Monetari Internacional (FMI).

La contracimera, propulsada per associacions com Attac per oposar-se a la globalització capitalista que segons ells representa la cimera, concentrarà accions a Hendaia i Irun. Per això també s'ha refoçat la vigilància de la frontera amb Espanya.

Guerra comercial, canvi climàtic i Brexit

Els set països, que representen el 58% de la riquesa neta global, debatran sobre temes com ara la guerra comercial entre els EUA i la Xina, el Brexit, els impostos als gegants digitals, les tensions entre Washington i l'Iran i la crisi italiana, entre altres problemes mundials. L'última reunió del grup al Canadà va estar marcada pel proteccionisme nord-americà que lidera Donald Trump.

Una de les principals temàtiques serà la guerra comercial entre els EUA i la Xina, ja que es probable que els membres del G7 vulguin aconseguir algun tipus de treva entre les dues potències. Un dels últims conflictes va ser l'anunci de Trump, l'1 d'agost, sobre un aranzel del 10% sobre les importacions de productes xinesos per un valor de US$ 300.000 milions, mentre que la Xina va aturar les compres de productes agrícoles nord-americans.

Entre altres temes, es preveu que Macron pressionarà perquè la resta de països es comprometin amb el canvi climàtic, la reducció d'emissions i la conservació dels oceans, com a contrapunt a l'abandó de Washington de l'acord climàtic de París.

La defensa en la democràcia també serà un altre dels punts importants, amb la crisi de Hong Kong com a exemple.

Però l'atenció també recaurà en la participació del premier britànic, Boris Johnson. Trump ha expressat que està "impacient" por reunir-se amb ell, a qui considera un potencial aliat en l'escena internacional. A més, segons sostenen alguns mitjans, Boris Johnson voldrà informar-lo, segons diuen alguns mitjans, que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindrà lloc el 31 d'octubre amb acord o sense.

Reforç de seguretat

El centre de Biarritz s'ha dividit en dues zones. La primera, de protecció reforçada perquè és on hi ha l'hotel on tindrà lloc la cimera. S'hi prohibirà el trànsit i l'aparcament i només hi podran accedir residents, treballadors i assistents mitjançant la l'acreditació corresponent.



La segona, que s'amplia en part de dins de la ciutat, autoritza parcialment l'ús de vehicles però, des de divendres, requerirà igualment un passi específic.

L'alcalde, el centrista Michel Veunac, calcula que aquestes restriccions afecten directament una quarta part de Biarritz, on l'accés a la platja principal i les activitats nàutiques també s'han vetat.

França, que el 2011 també va acollir a Deauville la cimera del G7, desplegarà 13.200 policies i gendarmes, més de 450 bombers i 13 equips mòbils d'emergències, i un fort dispositiu judicial per afrontar una triple amenaça, terrorista, cibernètica i d'ordre públic.

La Guàrdia Civil espanyola, la Policia Nacional i l'Ertzaina vetllaran perquè no hi hagi incidents en territori espanyol. Tot dos països estan col·laborant també en matèria d'intel·ligència.

Estacions i aeroport tancats

L'aeroport de Biarritz no garantirà cap vol comercial entre el 23 i el 26 d'agost i estarà obert només en les delegacions oficials. També hi haurà afectacions a l'estació de tren.

Això fa patir els comerciants perquè temen una caiguda significativa de la facturació. "Si hi hagués pèrdues, l'Estat estudia possibles indemnitzacions i la ciutat disposa dels mitjans per baixar les taxes d'aquells que es vegin penalitzats. Biarritz no serà un búnquer i, sobretot, no serà una ciutat morta", ha assegurat el seu alcalde a la premsa.

Malgrat tot, el ministre de l'Interior francès, Christophe Castaner, va dir dimarts que "l'organització de la cimera és un honor", i va subratllar que no es tolerarà cap aldarull violent i que l'Executiu s'ocuparà que el desplegament comporti les mínimes molèsties possibles.

Contracimera "pacífica" a Guipúscoa amb els Armilles Grogues

Las plataformes G7 Ez! i Alternatives G7 han destacat el "caràcter pacífic" de la "contracimera" que va començar dilluns 19 d'agost i que es prolongarà fins al 25 al recinte firal Ficoba d'Irun, a Guipúscoa, com a protesta por la reunió de la cimera del G7.

Representants dels col·lectius que participen en la contracimera han manifestat la necessitat d'utilitzar en aquest fòrum una dinàmica d'expressió "àmplia", que "prioritzi les accions no-violentes i pacífiques". Els organitzadors han explicat que el programa d'aquesta "contracimera" defensa "alternatives globals a les emergències socials i climàtiques", però, a més, estan "arrelades a la realitat del País Basc".



A la inauguració de la contracimera van ser-hi presents els Armilles Grogues, que van fer una declaració conjunta. El text destacava la "pluralitat i diversitat" dels col·lectius que participen en aquesta reunió que, segons recalquen, conformen "un espectre militant ampli a favor del canvi social" capaç de generar "alternatives".

Els organitzadors no toleraran "cap tipus d'actitud" masclista, homòfob o xenòfob i anuncien que han acordat un protocol feminista contra les agressions sexistes.

Els promotors d'aquesta iniciativa han considerat "absolutament antidemocràtic i il·legítim" que els líders del G7 decideixin sobre "milers de milions de persones per mantenir els seus privilegis intactes". "Són uns irresponsables", afegeixen.

La "contracimera" del G7 fa una crida a la ciutadania a participar en els esdeveniments organitzats i a la manifestació que unirà les localitats d'Hendaia i Irun dissabte.

La protesta alternativa, que els seus organitzadors –entre ells Egoitz Urrutikoetxea, fill de l'històric etarra Josu Ternera– esperen que aplegui més de 10.000 persones, té el campament base al municipi proper d'Urrugne.