La representant d'Israel a Eurovisió, Noa Kirel ha provocat un conflicte diplomàtic amb Polònia després d'haver afirmat que "rebre 12 punts de Polònia després que gairebé tota la família Kirel fos assassinada allà durant l'Holocaust és una gran victòria". La cantant israeliana va fer aquesta afirmació en una entrevista amb el mitjà Ynet el passat diumenge, després del seu pas pel concurs, però una setmana després ha arribat a la premsa polonesa i ha provocat la indignació del país. El subsecretari d'Estat del Ministeri d'Afers Exteriors de Polònia, Paweł Jablonski, ha lamentat a través d'una piulada les afirmacions de Kirel, que ha atribuït "una manca de coneixements i d'educació" respecte l'Holocaust, que considera extensiva entre la joventut d'Israel. Per això, ha convidat la jove a viatjar a Polònia, per tal de conèixer la història real del país i desfer-se'n d'"estereotips negatius".
Kirel, amb 22 anys, va ser una de les concursants més joves en aquesta edició d'Eurovisió, i va aconseguir la tercera posició amb la seva cançó Unicorn, només per darrere de la sueca Loreen, amb la cançó Tattoo i el finlandès Kaarija, amb el tema Cha Cha Cha. En l'entrevista amb el diari israelià, Kirel va expressar l'orgull que li produïa "haver posat Israel al mapa en l'escenari més gran del món, haver deixat marca i haver fet que el país se sentís orgullós". També li van preguntar per què havia plorat al final del concurs, fet que va atribuir a la possibilitat de poder "brandar la bandera d'Israel en el context de tensió" que vivia el país.
A la pregunta de com es va sentir en el moment que va rebre la màxima puntuació possible per part de Polònia, la representant d'Israel va afirmar sentir-se "victoriosa", un sentiment que va argumentar recordant l'assassinat de jueus en aquest país durant la Segona Guerra Mundial, malgrat que Polònia va ser una víctima més del règim nazi. La primera a reaccionar ha estat la política polonesa Anna Maria Żukowska, que s'ha mostrat molt indignada pel comentari i ha qüestionat el coneixement sobre l'Holocaust a Israel. "Els joves d'Israel pensen que l'Holocaust va ser causat per Polònia, sobre la qual un jove ciutadà israelià pot aconseguir una victòria moral després de molts anys, o què?", ha reblat.
Polònia convida Noa Kirel a viatjar al país per conèixer la història real
Jablonksi, per la seva banda, en comptes de retreure-li a Kirel el seu error, ha intentat fer una anàlisi del perquè d'aquesta afirmació. "El fet que moltes persones a Israel considerin que Polònia és còmplice dels crims alemanys -i no la seva víctima- sovint és el resultat no tant de la mala fe com de la manca de coneixements". Concretament, ha situat com la causa principal d'aquesta idea equivocada "els viatges de joves israelians a Polònia que van confirmar aquesta imatge del nostre país durant molts anys". En aquest sentit, ha reivindicat que fa un any i mig va iniciar negociacions amb Israel per trobar "una nova fórmula per a aquests viatges" bilaterals, que es van concretar en un acord al març.
És per això que ha fet una invitació a Kirel perquè viatgi a Polònia, per "entendre per què pensa d'aquesta manera" i per explicar-li per què les seves afirmacions són "doloroses" per al país centreeuropeu. Jablonski ha incidit en el fet que una trobada amb la cantant podria servir per "parlar de la història comuna de les nacions" i també per mostrar-li "els llocs on l'Alemanya nazi va cometre crims cruels contra polonesos i jueus". De moment no hi ha hagut resposta a la invitació per part de Kirel.