Un total de 37 persones, entre ells tres estatunidencs, han estat condemnades a mort per un intent d'enderrocar el president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi. Tots ells han estat acusats de liderar l'atac contra el palau presidencial i la casa d'un aliat del mandatari el 19 de maig passat. En suma, van ser 51 les persones jutjades per un tribunal militar en el marc d'aquesta causa, en uns judicis retransmesos públicament que han atret l'atenció de tot el país. Qui va ser el presumpte líder de la insurrecció, un ciutadà estatunidenc d'origen congolès anomenat Christian Malanga, va morir durant l'atac juntament amb altres cinc persones.
Davant el tribunal militar a la capital, Kinsasa, on el passat 7 de juny es va iniciar el judici, el fiscal, el tinent coronel Innocent Radjabu Bashiru, va sol·licitar "una única pena, la més severa, la pena de mort", segons recullen mitjans locals. Només un dels acusats congolesos, després d'un examen mèdic sol·licitat pels advocats defensors, va ser exempt d'aquesta petició en considerar-se que tenia problemes de salut mental. "En aplicació de l'article 7 del Codi Penal Militar", Bashiru va demanar a la cort que dicti, a més, "la confiscació en benefici de l'Estat congolès de tots els objectes utilitzats en la comissió de delictes, a saber, armes, drons, indumentària dels atacants, banderes i altres objectes", entre altres mesures.
Els acusats s'han enfrontat a set càrrecs d'atemptat, terrorisme, possessió il·legal d'armes i municions de guerra, temptativa d'assassinat, conspiració per a delinquir, assassinat i finançament de terrorisme. Entre els detinguts, es troben tres estatunidencs, incloent-hi Marcel Malanga, fill del presumpte líder del cop, l'activista de la diàspora congolesa Christian Malanga, que va ser abatut per les Forces Armades del país durant els fets. És cert, però, que fa vint anys que no s'executen penes de mort al país, sinó que han estat de facto substituïdes per la cadena perpètua.
Intent de cop d'estat
Durant la matinada de 19 de maig, desenes d'atacants congolesos i estrangers encapçalats pel citat activista van assaltar el palau presidencial amb l'objectiu de deposar al president del país, Félix Tshisekedi. Els atacants disposaven de material sofisticat, incloent-hi drons, va detallar llavors el portaveu de les forces armades de la RDC, Sylvain Ekenge. Durant l'assalt, Christian Malanga, qui afirmava ser un antic militar, va emetre diversos vídeos en la xarxa social Facebook en els quals es veia a un grup d'homes armats i amb uniforme militar en el vestíbul i els jardins del Palau de la Nació, residència oficial de Tshisekedi, si bé el mandatari no sol pernoctar allí.
"Gaudeixin de l'alliberament del nostre nou Zaire", va clamar Malanga en anglès, mentre els assaltants cremaven banderes de la RDC i portaven unes altres del Zaire, antiga denominació del país durant la dictadura de Mobutu Sese Seko de finals del segle passat. Així mateix, homes armats van irrompre en la residència del viceprimer ministre i ministre d'Economia, Vital Kamerhe, que va resultar il·lès, encara que almenys tres persones van morir en l'assalt, incloent-hi dos policies encarregats de la seguretat del polític i un agressor.
A més de Marcel Malanga, van ser identificats altres dos estatunidencs: Benjamin Reuben Zalman-Polun i Taylor Thomson. Christian Malanga, de 41 anys, qui es feia dir comandant i sovint vestia uniforme militar, era molt conegut en els cercles de la diàspora congolesa als EUA pels seus discursos contra el poder. Liderava el moviment ‘New Zaire’ (‘Nou Zaire’) i el Partit Congolès Unit (PCU), i va arribar a declarar la seva intenció de presentar-se a la Presidència del país. Nascut en 1983 en la llavors República del Zaire, Malanga va créixer en la comuna de Ngaba, en Kinsasa, i va viure a Sud-àfrica i Esuatini (antiga Swazilàndia) abans d'instal·lar-se als EUA.