Volodímir Zelenski ha dit que es necessitarien “almenys 200.000” tropes aliades per fer complir qualsevol acord de pau a Ucraïna i ha instat Europa a “cuidar-se a si mateixa” mentre Donald Trump torna al poder als Estats Units. En parlar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Zelenski ha exposat que els líders europeus no haurien de preguntar-se què faria Trump a continuació, i ha dit que, en canvi, necessitaven prendre mesures col·lectives per defensar el seu continent en un moment en què estava sota un atac agressiu per part de Rússia.

“Europa s'ha de consolidar com un actor global fort, un actor indispensable”, ha afirmat el president ucraïnès, que ha citat la participació de les tropes nord-coreanes a la guerra de Moscou contra Kíiv, amb combats que tenen lloc a la regió de Kursk, a l'oest de Rússia, a prop de la frontera oriental d'Ucraïna. “No oblidem que no hi ha cap oceà que separi els països europeus de Rússia. Els líders europeus haurien de recordar que aquestes batalles en què participen soldats nord-coreans estan succeint ara en llocs geogràficament més propers a Davos que a Pyongyang”, ha afirmat.

També ha donat detalls de com podria funcionar una operació internacional de manteniment de la pau, si es pogués arribar a un acord entre Ucraïna i Rússia, i va dir en una entrevista que caldria un grup gran. “De tots els europeus? 200.000, és un mínim. És un mínim, altrament no és res”, ha constatat. Així, ha descartat reduir l'exèrcit d'Ucraïna a una cinquena part dels seus 800.000 efectius, una de les demandes del Kremlin. “Això és el que ell [Putin] vol. No permetrem que això passi”, ha destacat Zelenski, afegint que el seu equip estava treballant per concertar una reunió amb Trump.

Trump promet que el conflicte s'acabarà ràpidament

Trump ha promès posar fi al conflicte ràpidament. En declaracions fetes dilluns després de la seva investidura, el nou president nord-americà va dir que Vladímir Putin estava “destruint” Rússia i que hauria d'arribar a un acord. Zelenski va subratllar que qualsevol acord d'alto el foc estava supeditat a garanties de seguretat occidentals. La “millor garantia” era la pertinença a l'OTAN, cosa que la majoria dels països membres europeus donen suport, però al que s'oposen els Estats Units, Alemanya i els governs prorussos d'Hongria i Eslovàquia.

Durant les últimes setmanes, Zelenski ha mantingut converses amb diversos socis europeus sobre una possible missió de pau, entre ells el president francès, Emmanuel Macron, i Keir Starmer, que va visitar Kíiv la setmana passada. També hi ha hagut converses amb Polònia i els països bàltics.

Durant el viatge a Ucraïna, Starmer va afirmar que el Regne Unit estava disposat a “complir plenament la seva part”, encara que no es va comprometre a enviar tropes al terreny. En declaracions a Sky News, va dir: “Sempre hem estat un dels països capdavanters en relació amb la defensa d'Ucraïna. Però no vull avançar-me als esdeveniments perquè això ha de ser durador”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!