Més novetats sobre el conductor que va fer explotar un Tesla Cybertruck davant l'hotel Trump de Las Vegas. Ara, s'ha conegut que el conductor va deixar escrites dues cartes de suïcidi al seu telèfon mòbil en les quals acusava els Estats Units de ser dirigit per un "lideratge feble i sensible". "És hora de despertar (...) som dirigits per un lideratge feble i insensible que només ha servit per a enriquir-se", resa un dels extractes d'una de les cartes compartida aquest divendres a la premsa per l'assistent del xèrif de la Policia Metropolitana de Las Vegas, Dori Koren. El presumpte responsable de l'explosió, un membre actiu de l'Exèrcit dels Estats Units sota el nom, Matthew Livelsberger, explica al llarg dels escrits que el seu objectiu no era cometre un "atac terrorista", sinó que servís com "una crida d'atenció", ha afegit l'agent. "Els estatunidencs només presten atenció als espectacles i la violència. Quina millor manera de transmetre el meu punt de vista que amb un espectacle amb focs artificials i explosius?", es llegeix en la carta recollida per les autoritats.
Alliberar la ment
El conductor, segons ha deixat palès en els seus escrits, ha deixat clar que necessitava netejar la seva ment d'aquelles persones que havia perdut i alleujar-se de la càrrega de totes les vides que havia pres. El conductor vinculat a aquest incident, que va deixar set ferits el passat 1 de gener, es va disparar al cap abans de fer esclatar el vehicle per l'aire amb una combinació de focs artificials, tancs de gasolina i combustible trobats en la part posterior del vehicle, d'acord amb la versió policial. El vehicle anava carregat de cilindres de gas, combustible per a acampar i morters de pirotècnia d'alt calibre, mentre que el Cybertruck va ser llogat a Colorado a través de la plataforma Turo (que té un sistema de lloguer similar entre persones com Airbnb), segons ha confirmat l'empresa en un comunicat.
Abans de l'explosió del cotxe el conductor es va disparar al cap, segons han detallat les autoritats de Las Vegas. L'arma va ser trobada als peus de l'home, les autoritats consideren que es tracta d'un tret autoinfligit i creuen que el responsable és Matthew Livelsberger, un membre en actiu d'Exèrcit estatunidenc de 37 anys.
Atemptats als Estats Units
L'explosió es va produir després que a Nova Orleans, Shamsud-Din Bahar Jabbar, de 42 anys, envestís amb una furgoneta —també llogada a través de l'aplicació Turo—, a una multitud, que es va saldar amb la mort d'almenys 15 persones abans que la policia l'abatés a tirs. Tant Livelsberger com Jabbar van formar part de la mateixa base de l'Exèrcit a Carolina del Nord llavors coneguda com a Fort Bragg, tot i que funcionaris asseguren que no hi ha una coincidència en les seves assignacions en la base i descarten la correlació entre tots dos successos. El responsable de l'atropellament massiu a Nova Orleans, que va matar a 15 persones en la celebració d'any nou va actuar sol i va ser inspirat per l'Estat Islàmic (EI), segons va assegurar aquest dijous l'FBI. "En aquest moment, no verifiquem que ningú més hagi estat involucrat en l'atac", va informar el subdirector adjunt de l'FBI, Christopher Raia. La informació trobada tant als aparells com en les xarxes socials de Jabbar, els va portar a concloure que va estar "100% inspirat per l'EI", va relatar l'investigador.
El president dels Estats Units, Joe Biden, va assegurar aquest dijous que havia demanat a les forces de seguretat del país que "acceleressin les investigacions" per trobar resposta, entre altres coses, a una possible connexió entre l'atemptat de Nova Orleans i l'explosió a Las Vegas. Tot i que finalment, s'ha descartat aquesta possibilitat, Biden ha advertit que "ni aquest atac ni la ideologia il·lusa dels atacants ens podran vèncer. Continuarem perseguint implacablement de l'Estat islàmic (EI) i altres organitzacions terroristes on estiguin. No trobaran un refugi aquí".