La guerra de vint-i-quatre hores a l'Alt Karabakh i el posterior èxode de la població de majoria armènia que vivia fins ara a l'enclavament, dins del territori de l'Azerbaidjan ha provocat que la relació d'Armènia i Rússia sigui cada vegada més tensa. 

➕ Alt Karabakh: com és l'arribada a un centre de refugiats d'Armènia? | FOTOS
 

➕ Així ha quedat la plaça principal de la capital de l'Alt Karabakh després de la fugida massiva de la població
 

➕ Alt Karabakh: diverses guerres, 30 anys de conflicte i genocidi armeni
 

➕ L'Alt Karabakh deixarà d'existir per sempre
 

Quina ha estat la posició de Rússia en aquest conflicte?

El 19 de setembre, mentre l'Azerbaidjan duia a terme el seu atac massiu contra l'Alt Karabakh, la primera reacció de Rússia va ser demanar a les dues parts que deixessin de lluitar i suggerir que Armènia havia provocat la situació per si mateixa.

Poc després, l'exprimer ministre Dmitri Medvedev va criticar el primer ministre armeni per culpar Moscou dels problemes d'Erevan, "coquetejar amb l'OTAN" i emprendre un modest acostament a Ucraïna. "Es pot endevinar el destí que l'espera..." va concloure Medvedev de manera ominosa i recorda la publicació Eurasianet. El col·laborador de Medvedev, Oleg Osipov, a qui se li va demanar l'endemà que expliqués el comentari del seu cap, ho va expressar de manera encara més crua: "Per si algú no ho va entendre, Rússia ha estat i serà el garant de l'existència mateixa d'Armènia com a Estat i de la nació armènia. Déu així ho ha volgut".

Armènia ha estat depenent de manera aclaparadora de Rússia des de la dissolució de la Unió Soviètica, recorda la publicació Eurasianet. És membre dels blocs militars i econòmics regionals liderats per Rússia: l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC) i la Unió Econòmica Euroasiàtica (UEEA). A més, té també una gran base militar russa a Gyumri i diverses altres instal·lacions militars russes més petites. I la seva dependència econòmica de Rússia no ha fet més que augmentar des que aquesta última va llançar la guerra contra Ucraïna.

Rússia més propera a l'Azerbaidjan?

Tot i això, els interessos de Rússia semblen cada vegada més alineats amb els d'Azerbaidjan que amb els d'Armènia. A Rússia, que comparteix una frontera amb l'Azerbaidjan i la necessita per a un corredor comercial nord-sud cap al golf Pèrsic, li va molt bé deixar una porta oberta des de les sancions occidentals a conseqüència de la invasió d'Ucraïna.

Les relacions entre Armènia i Rússia van començar a deteriorar-se seriosament la primavera del 2018, quan l'anomenada "revolució de vellut" va arrasar amb la vella guàrdia alineada amb Rússia i va portar al poder el jove reformador Nikol Pashinyan. Aleshores, Pashinyan va prometre que Armènia romandria a la UEEA i l'OTSC i conservaria la base russa. I en aquest context, Rússia va acceptar Pashinyan, però mai no hi va confiar del tot, veient el seu ascens al poder.

Rússia ha permès el bloqueig de l'Alt Karabakh?

El 2020, quan l'Azerbaidjan va llançar la seva ofensiva per recuperar les terres que va perdre a la primera guerra del Karabakh a principis de la dècada de 1990, Rússia no va intervenir en nom d'Armènia. (De fet, la mateixa publicació recorda que encara que té obligacions de protegir Armènia a través de l'OTSC i un acord de defensa bilateral, l'Alt Karabakh va ser reconegut com a territori azerbaidjanès). Moscou va intervenir només per mediar un alto el foc que va permetre a Bakú recuperar la majoria dels territoris que anteriorment estaven en mans de les forces armènies. En aquest sentit, hi va haver un desplegament d'un contingent rus de manteniment de la pau de 2.000 efectius a l'Alt Karabakh per un període de cinc anys, recorda la mateixa publicació. Unes forces de pau que no van actuar quan va començar el bloqueig de l'Azerbaidjan fa 10 mesos. 

Des d'aleshores, això és des del desembre passat, les relacions han estat una mica tenses, fins que s'han tensat del tot. A principis d'aquest mes de setembre, fins i tot els líders armenis van començar a qüestionar l'associació amb Rússia. Fins i tot van arribar unes paraules molt dures de Pashinyan, que assegurava que havia estat un "error estratègic" apostar per Rússia per a la seva seguretat. A més, la seva dona, Anna Akobyan, va assistir a una cimera a Kíiv i a la primera entrega d'ajuda humanitària armènia a Ucraïna des que va començar la guerra. Un fet que, de segur no va caure gens bé a Moscou. 

 

Imatge principal: primer ministre d'Armènia, Nikol Pashinyan / Efe