La missió policial europea a Kosovo, EULEX, augmenta la seva presència a la regió amb noves unitats davant les tensions entre Kosovo i Sèrbia, ha informat aquest dijous la premsa kosovar. Segons el portal Klan Kosova, el cap d'EULEX, Lars-Gunnar Wigemark, va declarar que set països de la Unió Europea (UE) estudien enviar més policies a la missió, després de fer-ho Itàlia fa dos dies.

"Són 23 gendarmes italians, i estem esperant gendarmes d'almenys dos països. Set Estats de la UE estan disposats a contribuir a la unitat", ha exposat Wigemark. Ha assenyalat que aquest augment d'efectius es produeix a petició de la Policia i el Ministeri de l'Interior de Kosovo per supervisar la situació, sobretot al nord del país, i ha indicat que de moment regna la calma a la regió.

Què és, però, aquesta missió policial europea a Kosovo? Es tracta d'una missió de la Unió Europea que té com a objectiu fer un desplegament planificat de recursos policials i civils a Kosovo, tal com estava previst pel pla Ahtisaari.

Què ha provocat una nova crisi entre Kosovo i Sèrbia?

La nova crisi va ser desencadenada per un ultimàtum de Pristina als serbokosovars perquè canviïn les matrícules sèrbies dels seus vehicles per les de Kosovo, cosa que rebutgen i denuncien que les autoritats kosovars redueixen els seus drets. També exigeixen que Pristina formi una associació dels municipis serbis de Kosovo, que hauria de suposar un tipus d'autonomia per a la minoria serbokosovar, un punt crucial de l'acord del 2013 aconseguit sota auspicis de la UE, fins ara sense complir, recorda Efe.

El cap de setmana passat, els representants dels serbis, minoria a Kosovo i que es concentren al nord, es van retirar de la Policia i altres institucions kosovars com a mesura de per l'ultimàtum i per exigir l'associació dels municipis serbis.

Els EUA ja han opinat sobre el conflicte

Segons la premsa kosovar, l'ambaixador dels Estats Units a Pristina, Jeffery Hovenier, va demanar dimecres al Govern de Kosovo iniciar com més aviat millor les negociacions per a la creació de l'associació de municipis serbis. "La proposta ha d'estar sobre la taula", ha dit Hovenier, que també va tornar a exigir una extensió per deu mesos al termini per al canvi de les matrícules.

El Govern de Kosovo, de l'ultranacionalista Albin Kurti, va iniciar el dia 1 passat el procés de canvi de les plaques malgrat diverses peticions de la UE i els Estats Units per a la pròrroga del termini per evitar les tensions i donar lloc al diàleg. Sèrbia no reconeix la independència que la seva antiga província, poblada per una majoria albanesa, va proclamar el 2008.

Espanya reconeix Kosovo

El reconeixement internacional de Kosovo és motiu de controvèrsia. Ara mateix el reconeixement com a estat és de 97 dels 193 membres de les Nacions Unides. Sèrbia, Rússia, la Xina o Espanya no el reconeixen com a tal. La major part d'Amèrica, Àsia o Àfrica tampoc en reconeixen la independència. Per a Sèrbia, Kosovo és una regió autònoma dins del seu propi territori, d'acord amb la seva Constitució. Quan es va acabar la guerra de Kosovo, l'any 1999, la regió va quedar en mans de l'OTAN i de la Missió d'Administració Provisional de les Nacions Unides a Kosovo. 

 

Imatge principal: una pancarta diu a Kosovo "això és Sèrbia" / Efe