El Consell d'Estat francès ha validat aquest dijous les regles de la Federació Francesa de Futbol (FFF), que impedeix a les jugadores portar el vel islàmic, com prohibeix qualsevol altre signe ostensible d'una adscripció política, filosòfica, religiosa o sindical. En definitiva, el Consell d'Estat conclou que "per garantir el bon desenvolupament dels partits de futbol i evitar qualsevol enfrontament o confrontació", la FFF pot establir una prohibició com la que està en vigor des del 2016. D'acord amb aquesta disposició, no es pot participar en competicions futbolístiques amb signes o roba que manifesti de forma ostensible les conviccions polítiques, filosòfiques, religioses o sindicals.
Dos col·lectius defensors de pràctiques islàmiques rigoristes, amb el suport de la denominada Lliga de Drets Humans, van recórrer al màxim òrgan contenciós administratiu per intentar anul·lar aquestes prohibicions, al·legant que això en coartava la llibertat. El grup "Hijabeuses", que va ser creat el 2020 per promoure que les musulmanes puguin jugar a futbol amb vel, argumentava que aquesta vestimenta era un símbol també cultural i es queixava de discriminació en la mesura que signes d'altres religions, visibles en tatuatges de certs futbolistes, no donaven lloc a mesures de veto. En defensa de les seves posicions, les Hijabeuses feien notar que la FIFA autoritza l'ús del vel a les competicions internacionals des del 2014.
Contra les posicions d'aquest grup, s'hi van pronunciar entre d'altres, a més de la mateixa FFF, Frédéric Thiriez, expresident de la Lliga Francesa de Futbol, i una representant de la Lliga del Dret Internacional de les Dones (LDIF), que insistia que el vel "no és un símbol de pertinença sinó de submissió, d'un apartheid sexual". La utilització del vel i d'altres vestits per amagar el cos de la dona ha estat objecte de polèmica a França en els darrers anys. Un dels episodis més recents ha estat l'ús del burquini, un vestit de bany de cos sencer usat per algunes musulmanes i que està vetat a les piscines públiques franceses per un dictamen del Consell d'Estat. A Catalunya, en canvi, el Govern ha autoritzat l'ús del burquini a totes les piscines aquest estiu.
L'òrgan suprem dels contenciosos administratius francesos considera que correspon a les federacions establir les regles de participació en les seves competicions o en les seves manifestacions esportives per "garantir la seguretat dels jugadors i el respecte de les regles del joc". Això significa que "les regles de participació dictades per aquestes federacions poden limitar la llibertat d'expressió i les opinions i conviccions per garantir el bon funcionament del servei públic i la protecció dels drets i les llibertats dels altres".
Ni professors ni alumnes
A França, una llei del 2004 prohibeix a professors, empleats de l'Administració o alumnes dels centres públics d'ensenyament portar signes religiosos ostensibles, com ara el vel islàmic, però també la quipà jueva o grans crucifixos. Tampoc no es pot utilitzar el burca a l'espai públic perquè està proscrit anar amb la cara amagada.