El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha estat reelegit per a un tercer mandat consecutiu, en uns comicis en què ha obtingut el 51,20 % dels vots, segons el primer butlletí oficial, presentat pel Consell Nacional Electoral (CNE). L'entitat estatal i sota control de l'actual govern, ha publicat que el principal opositor, Edmundo González, ha obtingut el 44,02% dels vots. Per la seva banda, l'oposició veneçolana ha denunciat irregularitats en el procés electoral.
Poc després que s'hagin donat a conèixer els resultats, Maduro ha comparegut davant dels seus seguidors per celebrar la victòria i exigir que es respectin les urnes i el CNE. "No van poder amb les sancions, no van poder amb les amenaces, no podran mai amb la dignitat del poble de Veneçuela (...) Gràcies a Déu per donar aquest triomf a aquest poble que s'ho mereix després de tant de sacrifici", ha celebrat Maduro.
Aquest diumenge, més de 20 milions de veneçolans estaven cridats a les urnes. Segons ha detallat Elvis Amoroso, president del CNE, la candidatura de Maduro ha rebut 5.150.092 sufragis davant dels 4.445.978 que ha aconseguit González. La participació ha superat el 50%, concretament, el 59%. Malgrat la mobilització de les forces de l'oposició, l'entitat electoral apunta a una nova victòria del chavisme.
Ganamos!! Es responsabilidad de los líderes mantener la paz. Y en Venezuela ganó la paz y el estado de derecho y el imperio de la ley. Hay constitución y hay instituciones.
— Nicolas Maduro Guerra (@nicmaduroguerra) July 29, 2024
González denuncia els resultats
Poc després de la compareixença de Maduro, el mateix González ha atès la premsa i ha denunciat els resultats. "Aqui s'han violat totes les normes, fins al punt que encara no s'han lliurat la majoria de les actes, el nostre missatge de reconciliació i pau continua vigent", ha sostingut en una roda de premsa acompanyat de la candidata Cristina Machado. "No pararem fins que la voluntat del poble de Veneçuela sigui respectada", ha sentenciat el principal rival de Maduro. Tanmateix, tant González com Machado han fet una crida a mantenir la pau i neguen voler mobilitzar els carrers.
Els dos candidats opositors han denunciat la feina del CNE i la consideren fraudulenta. Especialment, assenyalen que bona part de les actes dels col·legis electorals no han estat recomptades i s'han lliurat amb retard o han desaparegut. Per la seva banda, el chavisme defensa que el CNE ha estat víctima d'un ciberatac i això ha dificultat el recompte.
Reaccions internacionals: poc reconeixement
L'escepticisme amb els resultats anunciats pel CNE traspassa les fronteres i diversos líders americans ja n'han posat en dubte la validesa. El president de Xile, Gabriel Boric, ha apuntat a les xarxes: "El règim de Maduro ha d'entendre que els resultats que publica són difícils de creure". A més, ha advertit que Xile no reconeixerà cap resultat que no sigui verificable. Antony Blinken, secretari d'Estat dels Estats Units (EUA), també ha qüestionat que els resultats siguin un reflex de la voluntat dels veneçolans.
El régimen de Maduro debe entender que los resultados que publica son difíciles de creer. La comunidad internacional y sobre todo el pueblo venezolano, incluyendo a los millones de venezolanos en el exilio, exigimos total transparencia de las actas y el proceso, y que veedores…
— Gabriel Boric Font (@GabrielBoric) July 29, 2024
Més bel·ligerant ja ha estat Javier Milei, president argentí, qui des de fa dies càrrega contra el govern chavista des de Twitter (X). Abans de conèixer els resultats, Milei ja afirmava que no els reconeixeria. Altres líders del continent americà s'han posicionat davant aquest resultat, El canceller del Perú, Javier González-Olaechea, ha sostingut que "no acceptarà la violació de la voluntat popular del poble veneçolà".