Gairebé un mes després de la celebració de les eleccions a Veneçuela i amb les denúncies d'irregularitats al procés electoral i la manca de transparència sobre la taula, un dels rectors del Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela ha trencat el seu silenci i ha afirmat que "com a rector principal, manco de l'evidència que recolza els resultats anunciats", ha assegurat Juan Carlos Delpino a través d'un comunicat publicat a X. El CNE —entitat estatal i sota control de l'actual govern— va donar com a guanyador Nicolás Maduro malgrat que l'oposició veneçolana hagi denunciat irregularitats en el procés electoral. "Des de la meva experiència de més de 20 anys en càrrecs tècnics i com a rector del CNE puc afirmar que durant la jornada electoral, el procés es va desenvolupar amb relativament poques incidències reportades fins a les 5.00 pm. Ja per a aquesta hora es projectava una participació d'entre un 60 i 65% del registre electoral, segons l'opinió d'experts".
Amb tot, segons ha reconegut Delpino després de tancar les taules de votació "es va evidenciar un incompliment de normes i reglaments essencials, quan es van reportar incidents de desallotjament de testimonis de l'oposició durant el tancament de taules". En aquest sentit, el rector ha assegurat que aquest fet suposa una "violació directa als principis d'equitat i d'inobservança dels drets dels electors a tenir accés a les actes de votació, comprometent la legitimitat del procés en aquests centres de votació".
Presumpte hackeig
Juan Carlos Delpino ha detallat en el seu comunicat que els protocols indiquen que "la transmissió de resultats havia de fer-se immediatament al tancament de les taules". Tanmateix, segons ha explicat va ser en aquest precís moment quan la transmissió es va interrompre i això es va justificar "amb un presumpte hackeig, havent-hi silenci i un retard no explicat". Delpino ha apuntat que va ser informat d'aquest hackeig cap a les 21:00 hores i es va justificar amb l'aturada de la transmissió dels resultats. "Aquest esdeveniment suposadament va impedir l'emissió del primer butlletí en el moment adequat i mantenint al país en una injustificada espera".
En relació amb el desallotjament de testimonis "en no pocs centres", la falta transmissió dels codis QR als centres de dades i la manca de solució efectiva davant del presumpte hackeig, Delpino ha indicat que va decidir no presentar-se a la sala de totalitzacions ni a l'anunci del primer butlletí. "Vaig declinar la invitació del president del CNE per a assistir a l'acte de proclamació, mantenint la meva postura en desacord amb la falta de transparència en el procés. Aquesta decisió es basa en el meu compromís amb la integritat electoral i la meva responsabilitat de garantir que els resultats reflecteixin la veritable voluntat del poble veneçolà".
En el seu escrit, Delpino també fa referència que experts internacionals han denunciat que el procés "no compleix amb els estàndards nacionals i internacionals de transparència i legalitat". A més, ha afegit una llista de situacions i qüestions que es van analitzar abans de la celebració de les eleccions, així com: la data de celebració dels comicis, la participació de diferents organitzacions amb finalitats polítiques, la postulació de candidats o l'acreditació de testimonis.