El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dilluns, per primera vegada i després de quatre intents fallits, una resolució en la qual es demana inequívocament un alto el foc a la guerra de Gaza entre Israel i Hamàs, que ha causat la mort a 32.000 persones en menys de sis mesos. La resolució ha sigut aprovada per 14 vots a favor i una abstenció, la dels Estats Units. L'aprovació d'aquesta sol·licitud ha provocat els aplaudiments de la sala, fet que rarament succeeix.
En el text, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides "demana un alto el foc immediat durant el mes del Ramadà (que acaba el 9 d'abril) i que esdevingui un alto el foc durador", al mateix temps que demana —però no ho vincula— "l'alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges" en mans de Hamàs. Alhora, subratlla "la urgent necessitat d'expandir el flux d'assistència humanitària i reforçar la protecció dels civils en la franja de Gaza" i demana a Israel (al qual no nomena) que "aixequi totes les barreres a aquesta ajuda humanitària".
"Permanent" contra "durador"
L'aprovació de la resolució no s'ha conegut fins a l'últim moment, i és que Rússia ha demanat que hi hagués una votació a part per introduir el mot "permanent" després de l'alto el foc. Els russos consideren que el concepte de "durador" permet a Israel seguir amb la guerra. Tots i els intents dels de Vladímir Putin, la seva resolució no ha tirat endavant i ha quedat el concepte de "durador".
La guerra entre Israel i Hamàs ja fa gairebé sis mesos que dura, provocada per la massacre de la banda terrorista palestina durant el 7 d'octubre. A més de causar uns 32.000 morts, la guerra ha deixat un milió de persones (la meitat de Gaza) en estat d'inseguretat alimentària extrema i ha deixat el territori en un estat de destrucció excepcional. Precisament, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ho va comparar aquest diumenge amb "l'apocalipsi".
Quatre intents fallits
L'ONU ja havia intentat fins a quatre cops una resolució que demanés un alto el foc, sense èxit. En les quatre ocasions anteriors, els Estats Units, aliat d'Israel, van vetar tres resolucions perquè, apunten, un alto el foc provocaria un "rearmament" de Hamàs. Així mateix, el passat divendres, Rússia i la Xina, aliats de Palestina, van ser els estats que van vetar una resolució dels nord-americans amb l'argument que no contenia un vocabulari clar i contundent per exigir un alto el foc.
La Unió Europea ja feia mesos que demanava un alto el foc a la guerra. Les demandes, encapçalades per França, Alemanya, el Regne Unit i el cap de l'acció exterior, Josep Borrell, fins ara no havien aconseguit el seu objectiu. De fet, inicialment, s'havien posicionat clarament a favor d'Israel, però a mesura que ha anat avançant, han virat el seu posicionament i estats com Espanya demanen el reconeixement dels dos estats com a solució al conflicte. Els posicionaments dels estats europeus han acabat deixant els Estats Units com l'últim estat irrompible d'Israel.
Negociacions en marxa
Israel estaria disposat a excarcerar 800 presos palestins, inclosos un centenar condemnats per assassinat, a canvi de l'alliberament d'uns 40 ostatges en mans de Hamàs, la majoria dones, nens, malalts i persones de la tercera edat. Es tractaria, doncs, d'una primera fase de l'alto el foc que negocien Israel i Hamàs, amb la mediació dels Estats Units, Egipte i Qatar. La premsa israeliana apunta que l'administració de Netanyahu es mostra "optimista" i ara hi veuen un 50% de possibilitats, després que les dues parts hagin flexibilitzat la seva posició durant les reunions que s'han dut a terme aquest cap de setmana a Doha.