El Consell de Seguretat de l'ONU aprova una resolució d'alto el foc a Gaza presentada pels EUA, amb catorze vots a favor i només l'abstenció de Rússia. Concretament, la resolució és per donar suport a la proposta de treva presentada pel president Joe Biden el 31 de maig, en la qual s'estableix un pla de tres fases per posar fi a la guerra. És la quarta resolució d'aquesta mena aprovada en el Consell de Seguretat, tot i que les tres anteriors han quedat en no res perquè Israel s'ha negat a aturar la guerra en territori palestí —malgrat el seu caràcter teòricament vinculant.

El document envia "un clar missatge a Hamàs: que acceptin l'alto el foc sobre la taula". "Israel ja ha donat el seu vistiplau a l'acord i els combats podrien cessar avui si Hamàs fa el mateix", ha dit l'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Linda Thomas-Greenfield. Tanmateix, cal dir que el govern de Benjamin Netanyahu ha sigut fins ara ambigu sobre els termes d'aquest pla i que el grup islamista ha rebut "positivament" la proposta de Biden, tot i que encara té un seguit d'exigències.

La resolució del Consell de Seguretat

La resolució aprovada aquest dilluns dona suport a aquesta proposta de treva, que fa una crida a "un alto el foc immediat i l'alliberament dels ostatges" en mans de Hamàs. Fa una setmana que circula entre els membres i ha estat canviada per tal d'urgir "les dues parts a implementar els termes (de la proposta) sense demora ni condicions", quan al principi només contenia exigències per Hamàs. També inclou un clar "rebuig a tot intent de modificació territorial o demogràfica a Gaza, incloent-hi qualsevol acció per reduir el territori" —un missatge dirigit a l'ala dura del govern israelià—. Finalment, reitera "la importància d'unificar Gaza i Cisjordània sota l'Autoritat Palestina (AP)", cosa que suposa deixar fora el grup islamista i esdevé un dels punts més controvertits de la resolució perquè l'AP té poca acceptació entre els palestins de Gaza.

"Ara estem tots esperant que Hamàs acordi l'alto el foc que proclama desitjar, però no ens podem permetre esperar i esperar", ha remarcat l'ambaixadora. Thomas-Greenfield ha resumit així el pla de pau: "Aquest acord portarà a casa els ostatges, garanteix la seguretat d'Israel, permet incrementar l'ajuda humanitària i serveis essencials com l'electricitat, els serveis mèdics i la retirada de runes, a més de preparar l'escenari per a un arranjament polític".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!