Continuen les afirmacions sobre un alto el foc a Gaza acordat entre Hamàs i Israel. Alguns informes fan referència a una pausa de tres dies als combats, mentre que altres estenen la treva a cinc dies complets. Malgrat tot, altres afirmen que l'alto el foc podria començar de manera imminent.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora dels acords per l'alliberament dels ostatges
Fins i tot les declaracions de boca de cavall difereixen. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha negat l'informe publicat per The Washington Post dissabte que havia arribat a un acord provisional. Un representant dels Estats Units ha confirmat que les converses continuaven, però encara s'esperava un avenç.
Diumenge, el primer ministre de Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, va anunciar a Doha que les diferències que quedaven entre Hamàs i Israel eren “molt menors”. Qatar ha estat fonamental en els esforços de mediació a la guerra, fins i tot per a l'alliberament de captius israelians. El cap de Hamàs ha dit a Reuters aquest dimarts que estaven a punt d'un acord de treva amb Israel. Els funcionaris de Hamàs estan "prop d'arribar a un acord de treva" amb Israel i el grup ha entregat la seva resposta als mediadors de Qatar, segons ha dit Ismail Haniyeh, en un comunicat enviat a Reuters pel seu assistent.
Dues fonts familiaritzades amb les negociacions de treva han dit a l'AFP que l'acord provisional inclou una treva de cinc dies, composta per un alto el foc a terra i límits en les operacions aèries israelianes sobre el sud de Gaza. A canvi, s'alliberarien entre 50 i 100 presoners retingudes per Hamàs i la Jihad Islàmica. Entre ells hi hauria civils israelians i ostatges d'altres nacionalitats, però cap personal militar.
Netanyahu no vol pauses
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha oposat fins ara a tenir qualsevol alto el foc, per tant, si accepten ara, el públic ho veurà com una debilitat, sense importar com s'intenti justificar, destaca un article d'Al Jazeera. Si es respecta l'alto el foc, un fet que suposa un risc, podria passar que després la comunitat internacional demanés ampliar-lo.
El malson més gran de Netanyahu seria arribar a un punt en què no només no aconseguís destruir Hamàs sinó que el reconegués de facto mitjançant la negociació, encara que fos indirectament. Un fet que, com no podria ser d'una altra manera, podria comportar problemes a la imatge del primer ministre israelià.
Tensions per a l'alliberament dels ostatges
Les tensions estan augmentant a Israel. Les famílies dels ostatges, cada vegada més nervioses, exigeixen respostes al govern sobre on són els seus familiars i éssers estimats i els diferents acords per al seu alliberament. "Exigeixo el seu compromís que tots tornin a les seves cases. Tots els ostatges. Hem d'obtenir respostes i un compromís de forma escrita", ha dit Shai Wenkert. El seu fill Omer està retingut com a ostatge a Gaza. Wenkert, segons detalla la CNN, ha parlat amb els mitjans aquest dilluns, abans que ell i altres familiars es reunissin amb el primer ministre Benjamin Netanyahu i el seu gabinet de guerra a Tel-Aviv.
Fins ara, només unes quantes famílies s'han reunit amb Netanyahu, un fet que ha enfadat a familiars d'ostatges que diuen que el govern no està fent prou per alliberar-los. Es calcula que a Gaza hi ha 239 ostatges, però alguns destaquen que podrien ser 240 o 241. Aquests ostatges haurien estat segrestats durant els atacs de Hamàs contra Israel, el 7 d'octubre, que van matar unes 1.200 persones, segons l'exèrcit d'Israel, el més gran d'aquest tipus contra Israel des de la fundació del país l'any 1948.