El pas de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units (EUA), Nancy Pelosi, ha deixat moltes conseqüències i poques favorables pels interessos de la demòcrata. La Casa Blanca ha manifestat públicament el seu malestar amb la visita de Pelosi i les relacions diplomat amb Pequín s'han vist malmeses. Per altra banda, la reacció del govern xinès ha estat molt més bel·ligerant. Va anunciar maniobres militars al voltant de Taiwan, que just han començat aquest dijous. Les maniobres han començat de matinada i es duen a terme amb foc real.
Aquests exercicis de l'Exèrcit xinès equivalen a un "bloqueig marítim i aeri" de Taiwan, segons el Ministeri de Defensa de l'illa. Les maniobres arranquen un dia després de la visita de Pelosi i inclouen el tancament de l'espai marítim i aeri a sis zones al voltant de l'illa, una a uns 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan. Segons mitjans taiwanesos, els simulacres xinesos han afectat 18 rutes aèries internacionals de l'illa i més de 900 vols s'han vist obligats a modificar la ruta.
Tot plegat per una visita en la qual Pelosi va rebre un premi i va mostrar el seu suport al govern taiwanès, però sense deixar enrere un dels pilars de la diplomàcia entre les dues potències: la política d'una sola Xina. És a dir, no reconèixer a Taiwan com un país, sinó com una regió rebel de la Xina. Per més tenses que hagin estat les relacions, aquest és un tabú que no es transgredeix.
Hackeig a Taiwan
Les autoritats taiwaneses es van mostrar molt satisfetes amb la visita de Nancy Pelosi, de la mateixa manera que gran part de la població. Tanmateix, no tothom compartia aquesta alegria, ja que, coincidint amb la visita de la demòcrata, diverses cadenes de botigues i instal·lacions governamentals van ser hackejades i van emetre insults cap a Pelosi en les seves pantalles.
L'Oficina de Recerca Criminal taiwanesa considera que es va tractar de ciberatacs des d'adreces IP d'internet desconegudes i investiga l'origen de l'incident, segons va informar l'agència oficial taiwanesa CNA. A les pantalles digitals de diverses botigues de la cadena 7-Eleven van aparèixer missatges de "Pelosi, busca-raons, ves-te'n de Taiwan" que segons els responsables de la companyia procedien de fora del seu sistema. El mateix va passar a l'estació de tren de Xinzuoying, a Kaohsiung, i a una oficina municipal de Jushan (centre), on el missatge que es va veure en pantalles publicitàries es referia a la política nord-americana com a "vella bruixa".