Els conservadors i els socialdemòcrates sumen prou diputats per formar govern a Alemanya, després de les eleccions d'aquest diumenge. És a dir, que els blocs del guanyador dels comicis, Friedrich Merz, i del canceller sortint, Olaf Scholz, no necessitaran cap partit més per formar una gran coalició. Ni els Verds, ni Die Linke, ni la minoria danesa de l'SSW —ni, per descomptat, ni els ultres de l'AfD—: cap d'aquestes formacions són necessàries en les converses postelectorals, ja que la CDU (amb la CSU, de Baviera) i l'SPD tenen els escons més que suficients per explorar un executiu conjunt.
📍 El mapa electoral d'una Alemanya dividida: els estats de l'antiga RDA trien l'extrema dreta
Si mirem la distribució d'escons al Bundestag (la cambra baixa alemanya), la CDU i la CSU tenen 208 diputats, mentre que l'SPD en té 120. Tots junts sumen 328 d'un total de 630, és a dir, que tenen 12 escons més dels 316 necessaris per formar govern. "Això és exactament el que volem", ha assegurat aquest dilluns Merz, que ja ha engegat les converses i trucades per negociar el nou executiu. Segons ha explicat, aquest dilluns havia de parlar amb els copresidents dels socialdemòcrates, Lars Klingbeil i Saskia Esken, mentre que parlaria amb Scholz en els pròxims dies. "Ara ens estem preparant per a aquesta fase, que durarà inevitablement algunes setmanes", ha assenyalat, alhora que ha afegit que vol estar en condicions de tenir un govern "aproximadament en Setmana Santa".
L'SPD ha indicat que està disposat a assumir la responsabilitat de formar part de l'executiu, amb el focus sobre la política internacional. "El món és turbulent i les decisions no esperen. Veiem el que el nou govern estatunidenc fa o deixa de fer i no sabem quines decisions es podran plantejar a Alemanya en els pròxims dies en relació amb Ucraïna. La política alemanya té la tasca de fer forta Europa en aquesta fase històrica", ha dit Klingbeil, en una roda de premsa d'aquest dilluns. Ara bé, ha passat la pilota a Merz i ha afirmat que li correspon al conservador fer els primers passos per apropar posicions, fins que es produeixi una eventual negociació.
"Quan veig algunes declaracions de Merz en les últimes setmanes, fins i tot en els últims dies, aleshores no ha bastit ponts sobre les bretxes amb l'SPD, sinó que les ha fet més profundes. I estic intrigat per saber com s'imagina el senyor Merz una cooperació amb els socialdemòcrates", ha advertit Klingbeil, després de recordar que els membres del partit hauran de ratificar el possible acord i que només el curs de les converses permetrà dilucidar si es formarà o no una gran coalició.
Política exterior, migració i economia sense els Verds
El líder conservador ha apuntat que els contactes amb els socialdemòcrates se centraran en tres grans temes. Un d'ells és la política exterior i de seguretat, en un moment en el qual Europa ha de ser capaç d'actuar "molt ràpidament", motiu pel qual aquesta qüestió té "prioritat absoluta". Tots dos partits comparteixen posicions pel que fa a la guerra d'Ucraïna i la resta de la política exterior, però tenen grans diferències tant en migració com en economia —els altres dos grans temes.
Pel que fa a la migració, Merz ha suposat que els socialdemòcrates estaran disposats a "resoldre el problema" de la migració irregular. Però per l'SPD el tancament de fronteres als sol·licitants d'asil i les consegüents devolucions en calent són una línia vermella, perquè van en contra del dret comunitari. Sobre la part econòmica, els socialdemòcrates volen assumir més deute per poder finançar inversions i subvencions per atraure empreses estrangeres amb l'objectiu de reactivar l'economia, mentre que la CDU aposta per abaixar impostos i reduir els costos. Sigui com sigui, el líder conservador confia que serà més fàcil arribar a un acord sobre economia, ja que finalment no caldran els Verds com a tercers socis de govern —que insisteixen en l'electrificació de la indústria—. Si finalment hagués aconseguit representació l'esquerra populista de la BSW, que es va quedar fora per uns 13.400 vots, hauria estat impossible una gran coalició i s'hauria d'haver comptat amb els ecologistes. La líder de la BSW, Sahra Wagenknecht, ha avançat que estudien accions legals per possibles irregularitats en la votació i el recompte, així com per la possible manipulació de sondejos durant la campanya.