Mentre la salut de Constantí de Grècia, un país sobre el qual va deixar de regnar el 1973, empitjorava, començaven a circular els rumors sobre com seria el seu funeral. L'ombra d'Elisabet II és allargada i la impactant cerimònia en el seu honor a l'abadia de Westminster amb la resta de caps d'estat d'arreu d'Europa a primera fila va provocar un precedent difícil de superar pels seus col·legues. En aquesta cerimònia no hi va assistir Constantí ni la seva dona Anna Maria, sinó el seu fill Pau que el succeirà al capdavant d'una monarquia fantasma i inexistent, però que continua tenint bones relacions amb la majoria de cases reials d'arreu del continent. L'endemà de la mort de Constantí, que des dels mitjans grecs recorden que era príncep de Dinamarca i que no tenia passaport grec després del seu exili, Atenes ha descartat que se celebri un funeral d'estat en el seu honor i es tractarà d'un acomiadament privat en què, això sí, s'espera que facin actes de presència de monarques o hereus de tota Europa.
La decisió sobre el funeral privat del germà de la reina Sofia, tiet de Felip VI, i cunyat de la reina Margalida de Dinamarca, entre altres relacions familiars, l'ha presa el govern hel·lè, que també ha informat que serà enterrat a Tatoi, als afores de la capital grega, allà mateix que els seus pares, Pau I de Grècia i Frederica de Hannover. Així s'ha decidit en una reunió interministerial celebrada aquest matí encapçalada pel primer ministre de centredreta, Kyriakos Mitsotakis. El polític ha aprofitat l'ocasió per expressar el seu condol a la família de l'exrei, remarcant la seva "actitud discreta" després de l'abolició de a monarquia. A més, en aquesta cerimònia privada el govern grec estarà representat per la ministra de Cultura i Esports de l'Executiu, Lisa Mendoni.
La família volia un funeral d'Estat
Aquesta decisió del govern grec xoca de ple amb la voluntat de la dona de Constantí, Anna Maria, i els seus cinc fills. La seva intenció era que "Tino", com l'anomenaven afectuosament, fos enterrat amb els honors de cap d'Estat, una posició que va ocupar durant un breu període de temps, entre 1964 i 1973. Per això, la família, també les seves germanes, la reina Sofia i la princesa Irene que s'havien desplaçat a Atenes per acomiadar-se, van plantejar aquesta possibilitat en una reunió amb el ministre, Yorgos Yerapetritis. Amb tot, també han negat que haguessin demanat que el funeral es pagués amb diners públics. El cost de la cerimònia no sembla un problema, tenint en compte que el nou cap de la família, Pau, es va casar amb Marie Chantal Miller, filla d'un multimilionari estatunidenc, fet que els ha permès continuar amb un alt nivell de vida.
Ara, després de descartar un funeral d'estat, el dubte és quan i on se celebrarà. Encara no hi ha data fixada i tot i que la intenció inicial era que l'ofici religiós per acomiadar l'exrei fos en alguna església pròxima a la finca de Tatoi, on serà enterrat, aquesta possibilitat s'ha descartat, ja que s'espera que sigui un acte amb molts convidats, majoritàriament de fora de Grècia. Cal tenir en compte que Constantí de Glücksburg, dinastia regnant a Noruega, Dinamarca i Grècia fins a la proclamació de la república, va passar gran part de la seva vida a l'exili i va tornar a viure al país sobre el qual va regnar el 2013, tot i que lluny de la capital. Amb tot, però, sembla que serà precisament a la Metròpoli (catedral) de la capital grega on se celebrarà la cerimònia.
Letícia i Joan Carles I, els grans dubtes de la cerimònia
També hi ha molts rumors sobre qui assistirà a aquest funeral. Per un costat, s'espera que hi assisteixin representants de la monarquia britànica, que tenien bona relació amb Constantí ja que va viure durant molts anys a Londres. El dubte és si hi anirà Carles III o el seu fill i hereu Guillem, que al seu torn era fillol de Constantí, tot i que al Regne Unit estan més preocupats per la polèmica generada per les memòries del príncep Enric. Amb tot, les delegacions més nombroses s'espera que siguin la de Dinamarca, ja que la vídua és princesa i germana de la reina Margalida; i l'espanyola. En aquest sentit, les grans incògnites són si Joan Carles I enterrarà el seu cunyat com ho va fer amb la reina Elisabet II i si Letícia, que té mala relació amb els cosins del seu marit, especialment amb Marie Chantal Miller per la baralla amb Sofia a la catedral de Palma, farà acte de presència.