Continuen els atacs russos contra Ucraïna, amb la infraestructura energètica com a objectiu. Després dels atacs aeris contra Kíiv d'aquest dilluns, els bombardejos han deixat un terç de Lviv sense llum. L'alcalde de la ciutat, Andrí Sadoví, ha afegit que hi ha interrupcions en el subministrament d'aigua en dos districtes i ha demanat a la població que reculli aigua en les pròximes hores per mor dels talls. Recordem que l'urbs s'ubica al nord-oest del país, gairebé a la frontera amb Polònia. Això vol dir que Rússia manté l'ofensiva sobre territoris que es troben molt lluny del front.
Així, les autoritats de Lviv han informat de noves explosions aquest dimarts i d'un atac amb míssil contra "infraestructures crítiques". L'atac sobre dues instal·lacions energètiques ha provocat problemes en el subministrament, tot deixant el 30% de la ciutat temporalment sense electricitat. De la mateixa manera, més de 300 localitats ucraïneses de Kíiv, Lviv, Sumi, Ternópil i Khmelnitski tampoc tenen llum, d'acord amb el Servei Estatal d'Emergència d'Ucraïna. Amb tot, les autoritats ucraïneses han activat l'alerta per possibles atacs aeris per tot el país. "Atenció, durant tot el dia hi ha alta probabilitat d'atacs amb míssils a tot el territori ucraïnès", han advertit els Serveis d'Emergència de l'Estat.
L'estratègia per castigar els civils
Les dificultats energètiques deriven dels bombardejos d'aquest dilluns, quan les forces russes van atacar objectes d'infraestructura crítica i civil en dotze regions del país. Van provocar més de trenta incendis a Kíiv, alhora que van impactar la infraestructura energètica de dos districtes de la regió de Dnipropetrovsk. "L'atac enemic va durar més de cinc hores. Els russos van atacar amb míssils la infraestructura energètica en els districtes de Pavlograd i Kamian. Hi ha una destrucció lleu. Moltes localitats van quedar sense electricitat", recull l'agència Ukrinform. Llavors, s'hi ha introduït un règim d'austeritat total a la regió perquè puguin operar els hospitals, el transport i altres serveis socials importants. L'últim balanç dels bombardejos de dilluns deixa 19 morts i 105 ferits.
El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha afirmat que els atacs contra infraestructures energètiques formen part d'una estratègia deliberada de Rússia per castigar els civils. "Els objectius primaris dels atacs russos són instal·lacions energètiques. Van colpejar-ne diverses ahir i avui ho han fet de nou amb les mateixes i d'altres de noves", ha escrit a Twitter. A més, ha afegit que "són crims de guerra planificats amb antelació amb el propòsit de crear unes condicions insuportables per a la població civil". "És l'estratègia deliberada russa des de fa mesos", ha conclòs.
Nou atac a Zaporíjia
Destaca com Rússia ha tornat a atacar la ciutat de Zaporíjia (al sud), on s'ubica la central nuclear més gran d'Europa. Almenys una persona ha mort en aquest nou bombardeig, segons l'Administració Militar Regional. "L'enemic continua terroritzant els civils de Zaporíjia. Un atac amb dotze míssils S-300 ha impactat instal·lacions públiques", diu el missatge de Telegram.
Alguns dels míssils han impactat contra una escola i un dispensari, mentre que dos dels coets han caigut sobre un concessionari d'automòbils — on ha mort una persona. Llavors, els atacs russos a Zaporíjia ja s'han cobrat un mínim de 43 vides i han deixat una setantena de ferits des del passat 2 d'octubre. La ciutat ha estat el principal objectiu dels bombardejos dels últims dies, ja que s'ubica en una de les regions ucraïneses parcialment ocupades. Kherson (també al sud), Lugansk i Donetsk (a l'est) són els tres altres territoris sota el control de les autoritats prorusses, annexionats il·legalment pel Kremlin.