Quatre dies després de la catàstrofe sísmica a Turquia i Síria les tasques de rescat continuen, però cada vegada amb menys possibilitats de trobar supervivents. Per la contra, el nombre de víctimes mortals no deixa d'augmentar. Els darrers recomptes sumen més de 16.000 morts als dos països, d'aquestes més de 12.000 han mort a Turquia i la resta a Síria, on el recompte de víctimes i morts està sent més difícil per la situació del país, que fa més d'una dècada que viu una guerra civil.
El nombre de morts no fa més que multiplicar-se com va augurar l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ja va advertir el passat dimarts que el nombre de morts d'aleshores (més de 4.000) es podien arribar a multiplicar per vuit i, per ara, aquesta predicció podria complir-se. Segons experts consultats per The Guardian, el nombre de víctimes augmentarà encara més i no descarten que es dobli.
Les temperatures sota zero, els milers d'edificis col·lapsats i les més de 72 hores que han passat des dels terratrèmols fan pràcticament un miracle trobar més persones vives sota la runa. Malgrat aquestes dificultats, els rescastistes continuen treballant a contrarellotge.
Crítiques contra Erdogan
La resposta del govern de Recep Tayyip Erdogan no està sent el blanc de les crítiques de l'oposició turca i gran part dels afectats. "Per descomptat, hi ha mancances. Les condicions són clares de veure. No és possible estar preparat per a un desastre com aquest", ha afirmat el president turc, però aquestes paraules no ha apaivagat les crítiques. En la zona afectada, els ciutadans denuncien la falta d'equipament i suport per part del govern. Erdogan s'ha espolsat les crítiques: "Aquest és un moment per a la unitat, la solidaritat. No puc suportar que la gent faci campanyes negatives per interès polític".
Situació crítica a Síria
Les autoritats responsables del pas fronterer de Bab al Hawa, que uneix la província siriana d'Idlib amb Turquia i l'única via d'entrada de subministraments a les àrees opositores al govern Bashar Al-Assad, han assegurat que no ha entrat ajuda humanitària a la regió des del sisme de dilluns passat. De manera, que moltes persones han pogut morir per la manca de recursos pel rescat.
Bab al Hawa és l'únic punt pel qual entren subministraments a les àrees d'Idlib i la veïna regió d'Alep en mans de l'oposició, a excepció d'alguns enviaments puntuals que l'ONU va fer els últims mesos des de les zones controlades per Al-Assad. A les zones opositores d'Idlib i Alep hi resideixen més de 4 milions de persones, la majoria de les quals ja necessitaven ajuda humanitària abans dels terratrèmols i tres milions de les quals són desplaçats interns, moltes dones i nens.