El papa Francesc, que sovint es pronuncia sobre l'actualitat política del món i sobre problemàtiques socials i a voltes deriva en posicionaments controvertits que fan arquejar una cella a vegades la dreta —migració o polítiques en favor dels desfavorits— i altres a l'esquerra —avortament o col·lectiu LGTBI—, ha deixat aquest dimecres unes declaracions que podrien aixecar polseguera pel que fa a la natalitat i també l'avortament. El Pontífex, immers en una gira per Àsia, ha lamentat que moltes famílies prefereixen "tenir un gat o un gos abans que un fill" i que existeixen "lleis de la mort" que limiten els naixements. Així s'ha pronunciat Francesc en un discurs davant les autoritats i un gran públic en el seu primer dia de visita a Indonèsia.
Francesc molt preocupat per la baixa natalitat en alguns llocs del món, com per exemple a Europa, ha elogiat que “en canvi, a Indonèsia hi ha famílies de quatre o cinc fills, i això està bé”. “Endavant així”, va celebrat el papa. Tot seguit, ha subratllat que “hi ha aquestes famílies prefereixin tenir un gat o un gosset abans que un fill”, aixecant el riure del president indonesi, Joko Widodo, assegut al seu costat en el palau presidencial, i dels presents en la reunió. És aquest, el de les mascotes, un argument que habitualment enarboren grups conservadors per retreure a les dones que decideixin no tenir fills o contra els joves en situació econòmica precària que no en tenen perquè no s'ho poden permetre.
A més a més, en parlar en el seu discurs que “avui una part considerable de la humanitat queda al marge, sense mitjans per a una existència digna i sense defenses per a fer front a greus i creixents desequilibris socials, que desencadenen aguts conflictes”, Francesc ha afegit improvisant que no es pot solucionar això amb “una llei de mort que limita els naixements”, en el que s'albira un retret al dret a l'avortament, sobre el qual el Papa s'ha pronunciat sempre en contra i ha deixat altres declaracions que han portat cua.
La natalitat, una qüestió que inquieta el papa Francesc
No és la primera vegada que Francesc lamenta la baixa natalitat, una qüestió que l'inquieta. El maig de l'any passat, el Papa va demanar als governs polítiques "amb visió de futur" per augmentar la taxa de natalitat a Europa, "el principal indicador per mesurar l'esperança d'un poble". Va ser en un acte sobre l'estat de la natalitat a Itàlia, en el qual el Pontífex va lamentar que "només els més rics es poden permetre, gràcies als seus recursos, una major llibertat per escollir quina forma de vida volen", cosa que considera "injusta i humiliant".
El Papa va assenyalar les dificultats dels joves per formar una família: "dificultat per trobar una feina estable, dificultat per mantenir-la, habitatges prohibitivament cars, lloguers pels núvols i salaris insuficients". El papa considera que avui dia "portar nens al món es percep com una càrrega" i va assegurar que "la manca de naixements té repercussions socials i econòmiques" i "mina la confiança en el futur". "Els joves creixen en la incertesa, la desil·lusió i la por", va afirmar Francesc. També lamentà que les dones "són les que més pateixen" perquè "moltes vegades es veuen obligades a escollir entra la seva carrera professional i la maternitat" i "es veuen esclafades per la càrrega de cuidar familiars i persones dependents".
Fixació amb els gossets
Ja llavors el papa va explicar una anècdota per ironitzar amb intenció crítica sobre com les persones tracten els seus gossos "com si fossin els seus fills", de manera que la seva fixació amb el tema de les mascotes ja ve de lluny. Francesc va explicar llavors que durant una audiència una dona li va demanar que beneís "el seu nen" i va treure un gos de la bossa, per la qual cosa el Pontífex va "perdre la paciència" i li va dir: "Senyora, tants nens passen fam i vostè està amb el gosset..."