La nova llei de l'avortament de Texas prohibeix a la pràctica avortar en qualsevol cas. Refugiant-se en subterfugis legals, la llei que feia anys que desitjaven els ultraconservadors texans, limita l'avortament a les sis setmanes. Es tracta del temps que una dona acostuma a trigar, com a poc, a adonar-se que està embarassada. És a dir, que no il·legalitzen l'avortament, perquè les lleis federals no ho permeten, però fan pràcticament impossible interrompre l'embaràs en qualsevol cas.
Aquest joc a les lleis federals dels republicans texans s'ha trobat amb el rebuig social i, ara, amb el bloqueig d'un jutge federal. El magistrat Robert Pitman ha acceptat la petició de Govern de Joe Biden, que, a través del Departament de Justícia, havia reclamat la suspensió temporal de la llei impulsada pels republicans a l'espera que es determini la seva constitucionalitat, segons informa Efe.
En la sentència, el jutge ha assegurat que la llei "ha creat un mecanisme agressiu i sense precedents per privar als seus ciutadans d'un dret constitucional significatiu i ben consagrat". Pitman ha denunciat que la llei "ha impedit il·legalment a les dones exercir control sobre les seves vides" i que el seu tribunal "no permetrà que aquesta ofensiva privació segueixi ni un dia més".
Persecució de justiciers ultraconservadors
Hi ha molts aspectes de la llei de l'avortament a Texas que no semblen del segle XXI, però una de les més destacades: la recompensa als justiciers que denuncien als seus veïns. És a dir, que la nova normativa no només permet, sinó que premia, als particulars que presentin demandes civils contra qualsevol persona que ajudi a una embarassada a avortar. Si la demanda que presenta aquest particular la guanya s'ofereixen fins a 100.000 dòlars de recompensa.
La persecució paranoica per part dels civils suposa un assetjament perillós i sense treva per a les dones que volen avortar i deixa que a les institucions texanes es rentin les mans. Aquest sistema ha permès fins ara que les autoritats de Texas eludeixin la responsabilitat per l'aplicació de la llei, perquè el pes de la implementació està en aquests ciutadans particulars, i no en els líders conservadors que van impulsar el veto.
Es tracta d'un truc barat però molt efectiu, ja que si no fos perquè la llei l'apliquen els ciutadans i no el govern seria taxativament inconstitucional. Va ser aquest buit legal el que va permetre que la llei entrés en vigor fa un mes amb el beneplàcit del Tribunal Suprem, tot i que contradiu expressament la decisió judicial de 1973 que va legalitzar l'avortament a tot Estats Units, coneguda com a "Roe versus Wade".