Cop dur per a Vladímir Putin. La Xina de Xi Jinping ha escenificat avui el seu distanciament amb Rússia per la invasió del seu país veí, i ha optat per solidaritzar-se amb la situació en què es troba Ucraïna. Així, el ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, ha traslladat al seu homòleg ucraïnès, Dimitro Kuleba, la disposició de Pequín per treballar a favor del final de la guerra derivada de la invasió russa, segons Europa Press. En aquesta línia, el ministre ha reafirmat "l'infranquejable suport de la Xina a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", segons ha informat Kuleba. Tots dos titulars han mantingut una conversa per parlar del conflicte aquest dimarts.
Així, Wang Yi ha afirmat que la Xina està disposada a fer allò que faci falta per tal d'acabar amb la guerra a Ucraïna "mitjançant la diplomàcia". Es tracta d'un camí que pot semblar sorprenent per a alguns, i que demostra l'aposta decidida de Xi Jinping per aprofitar la situació crítica per fer de mediador entre les dues parts. De fet, el mateix Kuleba ha reconegut la distància que el govern xinès ha intentat marcar amb Vladímir Putin, si bé tots dos països han coincidit en algunes ocasions, com ara el reclam d'evitar l'expansió de l'OTAN cap a l'est d'Europa.
Abstenció xinesa a la resolució de l'ONU
Cal recordar també la situació que va donar-se fa només uns dies al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. El dissabte, Rússia va utilitzar el seu poder de vet per frenar a l'ONU una resolució contra la seva invasió d'Ucraïna, un text que va comptar amb el suport d'una clara majoria del Consell de Seguretat, però davant del qual es van abstenir tres països, entre ells la Xina. El cert és que el document, que havia estat impulsat pels Estats Units per condemnar la intervenció militar russa i exigir la retirada de les seves tropes d'Ucraïna, des del primer moment estava condemnat al fracàs, ja que Moscou podia bloquejar-lo.
Fins al moment de la votació, la Xina havia evitat condemnar la invasió d'Ucraïna per part de les tropes russes, i en la votació en el Consell de Seguretat va optar per l'abstenció, mantenint així una posició ambigua. L'ambaixador xinès, Zhang Jun, va afirmar en la seva intervenció que Pequín defensa la sobirania i integritat territorial de qualsevol país i va insistir en el respecte de la Carta de l'ONU, però a continuació va dir que la situació a Ucraïna és molt complexa i resultat de molts factors. "Amb el rerefons de cinc rondes successives d'expansió de l'OTAN, les aspiracions legítimes de seguretat de Rússia haurien d'haver estat ateses i respostes adequadament", va indicar el diplomàtic, que va optar per donar pas a la diplomàcia per resoldre el conflicte. Zhang va aprofitar per carregar contra les sancions aprovades pels Estats Units, Europa i els seus aliats i va advertir que podien tirar més llenya al foc i tancar per complet la porta a una solució negociada.
L'aliança, unida a principis de mes
A principis de mes, els presidents Vladímir Putin i Xi Jinping van reafirmar el seu compromís per aprofundir la "coordinació estratègica" de Rússia i la Xina davant "les ingerències externes i les amenaces a la seguretat regional" ja en plena crisi per Ucraïna. Així ho va afirmar el president xinès després d'una reunió amb el seu homòleg rus a Pequín. A més a més, els dos líders van signar un comunicat conjunt en el qual exigien a Occident "abandonar els enfocaments ideològics de la guerra freda" davant la controvèrsia generada pels Jocs Olímpics d'Hivern a la capital xinesa. Putin va aprofitar la cerimònia d'inauguració per exhibir les relacions amb el país asiàtic, al qual es va referir com el seu aliat "més important" i un "amic afí". La relació entre Pequín i Moscou, va assegurar Putin, és d'"una proximitat sense precedents", i "no hi ha límits en les àrees de col·laboració".