El Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela (TSJ) ha deixat el país sense Parlament, que segons els opositors al Govern era l’últim reducte de democràcia de la Veneçuela chavista. La decisió ha deixat descol·locats els Poders Públics del país, ja que consideren que apaga la veu de l’oposició i que converteix el Judicial en un súper poder que decideix les lleis i exerceix el seu compliment. Els antichavistes ho denominen com un “autocop” d’estat, perquè és una mesura que afavoreix el govern actual.
El TSJ mantenia un desacatament a l'Assemblea Nacional (Parlament) des de principis del 2016. Això va passar després que la directiva de la Cambra decidís juramentar tres legisladors opositors indígenes, l'elecció dels quals havia estat suspesa per un suposat frau electoral. La decisió dels opositors d’investir aquests tres diputats, tot i la prohibició de la màxima cort, va ser la fissura entre els poders públics que ha acabat desencadenant en aquest cop d’estat.
El Poder Judicial és, des de fa un any, el gran entrebanc amb què el Parlament es topa contínuament. L’acte on es van decidir els noms de molts dels juristes que avui controlen les sales de la justícia, va ser l’última acció que van emprendre els chavistes després de perdre el control de l’Assemblea Nacional.
Aquesta decisió d’anul·lar el Parlament suposa els primers passos de la nova era de la Justícia a Veneçuela, que va escollir fa un mes el seu nou president, el magistrat Maikel Moreno. Aquest ha concretat la delimitació de la immunitat parlamentària, que ja ha deixat sense privilegis els diputats perquè puguin ser investigats, jutjats o empresonats.
Aquesta notícia arriba en un moment en què el país es troba greument afectat per la crisi econòmica que s’enfronta a l’escassesa d’aliments bàsics i medicaments.
Primeres protestes al país
La principal autopista de Caracas ja ha sigut escenari de dues manifestacions en contra de la decisió del Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela. Diferents grups de joves, simpatitzants del partit Voluntat Popular de l'opositor pres Leopoldo López, han obstaculitzat l'accés a l'autopista Francisco Fajardo cridant consignes com: "Prou dictadura, volem llibertat" i agitant pancartes en què es llegeix que "Veneçuela vol llibertat".
L'oposició ha convocat protestes als carrers del país a partir d'aquest dissabte. "Aquest és el moment de posar-se dempeus", ha afirmat el president del Parlament, l'opositor Julio Borges. El partit Voluntat Popular ha instat els veneçolans a reprendre les mobilitzacions al carrer per "imposar la voluntat del poble". L'Organització d'Estats Americans també ha denunciat l'"autocop" del règim chavista.