L'exèrcit del Níger ha anunciat aquesta setmana haver enderrocat el president legítim del país, Mohammad Bazoum, després de la "degradació contínua de la situació de seguretat i la mala gestió econòmica i social" i ha decretat el tancament de les fronteres. En aquest sentit, la inestabilitat s'apodera d'un Estat africà en una zona delicada de la regió. Això, però, ha deixat alguna porta oberta en altres qüestions, com per exemple, què podria passar amb aquesta desestabilització encara més important del Sahel, infestat, al mateix temps de gihadistes.

El Níger, una antiga colònia francesa, és un aliat fonamental per als països occidentals que busquen mantenir estabilitat a la regió, després de diversos cops d'estat a Mali o Burkina Faso. A més, el Níger també és un aliat de la Unió Europea per afrontar migracions irregulars provinents de l'Àfrica subsahariana, tal com constata el mateix diari, perquè és un país de trànsit. En aquest sentit, el mateix article ressalta que és un aliat d'Occident pel qual hi ha les principals rutes migratòries i que està marcada per la pobresa i la violència terrorista. 

Així, França ha ajudat al país traspassant una part de les seves tropes, i els Estats Units diuen que han gastat prop de 500 milions de dòlars des del 2012 per ajudar a millorar la seguretat, constata la mateixa publicació. Alemanya també va anunciar que participaria en una missió militar europea de tres anys. Níger fa front a una amenaça terrorista a l'oest, per la branca d'Al-Qaeda a Mali, el de suport a l'Islam i els Musulmans i Estat Islàmic al Gran Sàhara. A més, la regió també pateix atacs per part de Boko Haram i Estat Islàmic a l'Àfrica Occidental. Un fet que comporta a pensar que aquesta inestabilitat del país podria traslladar-se a la regió i ser un problema per a la barrera que hi havia fins ara contra el gihadisme. 

Què hi pinta Rússia?

Una altra de les coses sobre les quals s'especula en aquest sentit, és que aquest cop d'estat podria crear una oportunitat perquè Rússia i altres actors hagin estès la seva influència al Níger. De fet, els països veïns han recorregut a companyies militars privades per buscar protecció i seguretat. Bazoum, però, va optar per acostar-se més a França i als EUA per obtenir aquesta seguretat. 

El Níger, fins ara, era una important base d'operacions internacionals contra l'extremisme gihadista que s'ha anat expandint en aquesta zona al llarg dels últims anys. I assenyala que hi ha una base de drons dels EUA, com a part de l'esforç per combatre als grups armats al Sahel. Ara, després d'aquest cop d'estat, hi ha força incertesa per entendre què passarà amb aquesta base i també amb la situació del país. 

 

Imatge principal: protestes que ha generat el cop d'estat al Níger / Efe