El món de la cooperació internacional necessitarà temps per digerir la sotragada que la nova Administració dels Estats Units ha propinat a una de les seves agències més conegudes arreu del món: l’agència de cooperació USAID, la que més inversió en aquest capítol ha fet a tot el planeta Terra des de fa més de mig segle. Tan gran és el volum dels programes que aquesta agència ha desenvolupat —finançant-los— en una llarga llista de països, com els interessos que aquesta decisió abrupta del tàndem Trump-Musk posa ara en perill.

Els àmbits d’actuació de l'agència són múltiples i diversos, però probablement el que ha despertat de sempre més controvèrsia és el relatiu a incidir en la vida política dels països. Si bé entre els anys 60 i 70 l’organització va ser acusada de donar suport a governs autoritaris i grups militars de l’Amèrica Llatina, en l’actualitat estava centrada en la promoció dels valors de la democràcia liberal en països sotmesos a règims autoritaris. Així ha estat en països com Cuba i Veneçuela, on les autoritats sempre han aixecat el dit contra l’agència, acusant-la de disfressar operacions de la CIA amb membres de l’oposició política.

La decisió de tancar la USAID, però, sembla més una decisió orientada a agafar el control polític de l’activitat de l’agència, que hauria assolit massa independència operativa per al gust de Trump i Musk. N'és l’anunci, però, la prova definitiva que els Estats Units deixarà de cooperar com fins ara? Tot apunta al fet que hi haurà canvis, efectivament, però alguns objectius es mantindran sempre que estiguin alineats ideològicament amb el Govern.

Així ho ha anunciat el nou secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio, d’origen cubà i un referent de l’influent exili cubà de Florida. Per començar, Rubio està actuant com a director en funcions de l’agència, de manera que el Departament d’Estat assumeix les competències en cooperació. Les noves autoritats dels Estats Units mostren una desconfiança absoluta en l'entitat i consideren que l’agència s’havia convertit en un forat per on marxaven milions de dòlars de les taxes dels ciutadans sense un control adequat.

El control ideològic de la despesa

“Cada dòlar que gastem, cada programa que financem ha d’estar alineat amb l’interès nacional dels Estats Units, i la USAID té un historial d’ignorar això i decidir que, d’alguna manera, són una organització benèfica global separada de l’interès nacional”, ha dit Rubio aquest dilluns des de El Salvador. L’agència, que es va crear als anys 60, va tenir, el 2023, un pressupost de 50.000 milions.

Ara per ara no se sap molt més sobre els plans que tenen Musk i Trump per a l’agència. De moment, pàgines web que contenien informació sobre la seva tasca, com era la controvertida promoció dels valors democràtics en països sotmesos a règims autoritaris, ja no es poden consultar. Rubio no ha acabat de precisar quin és el final que li espera a l’organització, però sí que les seves funcions seran assumides en alguna altra banda. L'angoixa per a molts serà llarga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!