Promeses, compromisos i crides a l'acció estan marcant la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26), les accions en canvi es fan esperar. Si bé la COP26 està despertant molt escepticisme, les prioritats de les grans potències mundials estan quedant definides sobre el paper. Una de les accions més destacades és l'acord per a la protecció dels pulmons verds del planeta: boscos i selves. 

Fa anys que es reconeix el paper clau de les grans masses forestals en la lluita contra el canvi climàtic, ja que absorbeixen gran part del CO₂ que expulsem a l'atmosfera. Del reconeixement a la protecció, però, hi ha una gran diferencia. La concatenació de governs irresponsables o negacionistes de canvi climàtic en algunes zones forestals claus pel planeta han deixat una massa de boscos i selves minvada. L'exemple més clar és l'Amazones, el que un dia va ser el pulmó més important del planeta ha passat a generar emissions de CO₂, en comptes d'absorbir-les. Tot gràcies a les polítiques per explotar la selva amazònica del govern brasiler. 

En la que s'ha definit com la conferència del principi de la fi del canvi climàtic, la protecció dels boscos s'ha presentat com a prioritària. Cent estats de tot el món han signat un acord per "protegir i restaurar els boscos". Els països signants concentren un 85% de la superfície arborada del planeta. "Amb les promeses sense precedents d'avui, tindrem l'oportunitat de posar fi a la llarga història de la humanitat com a conqueridora de la natura i, en canvi, convertir-nos en el custodi", ha assegurat el primer ministre britànic, Boris Johnson.

L'acord promet detenir i revertir la pèrdua de la superfície boscosa i la degradació del sòl per a l'any 2030. Una promesa que es vol materialitzar amb una inversió de 12.000 milions de dòlars entre el 2021 i el 2025

Braç a braç amb les comunitats indígenes 

Les comunitats indígenes que habiten algunes de les superfícies boscoses més grans i importants del planeta són els principals protectors del territori. Un rol sovint ignorant en tots els àmbits d'actuació política, incloent-hi la lluita contra el canvi climàtic. Aquest cop, però, l'acord per a la protecció dels boscos que sortirà de la COP26 reconeix i inverteix en l'acció indígena. 

La inversió als pobles indígenes és destinar a activitats concretes de les comunitats per la protecció i el desenvolupament a més del mapatge del terreny. El ministre del Regne Unit per al Pacífic i el Medi ambient, Lord Goldsmith, ha assegurat que "aquest reconeixement assenyala el nostre compromís de protegir els boscos tropicals del món i els que hi viuen en ells", segons ha recollit El País

 

 

Imatge principal: Un bosc europeu / Europa Press