A mesura que el Govern de Donald Trump ha intensificat la seva política migratòria, els agents del Servei d’Immigració i Control de Duanes (ICE, per les seves sigles en anglès) han començat a aplicar tàctiques cada vegada més dures per localitzar i detenir immigrants en situació irregular als Estats Units. En les darreres setmanes, s’han fet virals diversos vídeos a les xarxes socials que mostren escenes impactants de detencions en què els agents federals actuen de manera violenta i sense presentar cap mena d’ordre judicial. Les imatges han provocat el rebuig d’una part de la societat nord-americana, especialment en sectors vinculats a la defensa dels drets humans i en la comunitat jurídica, que veuen aquestes actuacions com una mostra més de la deriva repressiva del Govern republicà. De fet, advocats i defensors dels drets civils han advertit que aquestes pràctiques són pròpies d’un estat autoritari i vulneren els principis bàsics de l’estat de dret.
Els vídeos que circulen per internet mostren agents de l’ICE emmanillant sospitosos abans de formular cap pregunta o explicar els motius de la detenció. En certs casos, quan se’ls demana l’ordre judicial corresponent, els funcionaris callen o eviten respondre. Alguns d’aquests incidents han tingut lloc en espais tan sensibles com tribunals, cotxes particulars o carrers transitats, i han afectat persones sense antecedents penals, amb processos migratoris actius o fins i tot familiars protegits per l’estatus d’asil. Tot plegat ha contribuït a alimentar la percepció d’un abús de poder per part de l’ICE.
Un dels casos que més reaccions ha generat ha estat el d’Arnuel Márquez, un home veneçolà de 33 anys que va ser detingut de manera violenta dins del Tribunal de Circuit de Nashua, a l’estat de New Hampshire. Les imatges de les càmeres de seguretat compartides per la CNN mostren com dos agents federals el tomben a terra, el redueixen i l’emmanillen sense més ni més, mentre un home gran que fa servir un bastó cau accidentalment durant la intervenció. Márquez s’havia presentat al jutjat per respondre a una acusació de conducció sota els efectes de l’alcohol, conduir sense permís i no facilitar informació després d’un accident. Segons la policia local, els agents de l’ICE van intentar arrestar-lo a l’ascensor de manera discreta, però ell hauria intentat fugir. La tensió va ser tal que diversos testimonis asseguren haver sentit crits com “atura’t!” i un fort cop contra el terra. En el moment de la intervenció, cap ordre de detenció havia estat presentada i, ara per ara, Márquez es troba en un centre de l’ICE a Texas, fet que ha posat el cas sota la lupa per possibles irregularitats.
Una altra situació especialment polèmica és la viscuda per Juan Francisco Méndez, un immigrant guatemalenc resident a Massachusetts que viatjava amb la seva esposa, Marilú, quan el seu vehicle va ser interceptat pels agents de l’ICE. Segons ha relatat Marilú Méndez als mitjans locals, els funcionaris van seguir-los amb diversos vehicles i, un cop envoltats, van començar a cridar i actuar amb una força desmesurada. Un vídeo enregistrat per ella mateixa mostra com un agent federal trenca una finestra del cotxe amb un mall abans d’obligar-los a sortir del vehicle.
ICE agents smashed the window of a Guatemalan migrant’s car and took him to an unknown location. Juan Francisco Mendez, 29, has no criminal record. When asked if they had a warrant to search the vehicle, the agents stayed silent. pic.twitter.com/vjlA0qpASM
— red. (@redstreamnet) April 16, 2025
Els agents asseguraven estar buscant una altra persona —“Antonio”, segons van cridar reiteradament—, però Juan Francisco no responia a aquest nom. Tot i això, el van detenir. El seu advocat, Ondine Galvez Sniffin, ha confirmat que Méndez es troba en procés de regularització del seu estatus migratori i que no té cap antecedent penal. La seva esposa, que sí que gaudeix d’asil, ha insistit que estaven seguint els canals legals i que havien contactat amb el seu advocat en el moment dels fets, i va demanar als agents que no actuessin fins a l’arribada del representant legal. Tanmateix, els agents de l’ICE no van esperar, van trencar el vidre i van arrestar Méndez sense mostrar cap ordre judicial.
“No cal mostrar” cap ordre judicial
El passat 31 de març es va produir un altre cas que ha generat indignació pública. Es tracta de la detenció d’Elsy Noemi Berrios, una mare salvadorenca de 52 anys que va ser arrestada davant la seva filla mentre es dirigien plegades a la feina. El vídeo enregistrat per la noia de 18 anys mostra com els agents federals exigeixen que Berrios surti del vehicle, però ella s'hi nega i demana a canvi que li mostrin una ordre judicial. Un dels agents li respon fredament que “no cal mostrar-la”. Poc després, trenquen la finestra del conductor i retiren la dona fora del vehicle, i l'emmanillen mentre la seva filla plora i els reclama una explicació.
A Maryland mother is behind bars in Pennsylvania after ICE arrested her in Baltimore. Her 18-year-old daughter caught the entire thing on tape. pic.twitter.com/JdSuGswD5n
— FOX 5 DC (@fox5dc) April 9, 2025
Segons la seva família i el seu advocat, Berrios, que és una dona treballadora que cria sola els seus fills, no té cap antecedent penal. Les autoritats federals, però, l’han vinculat a la banda criminal MS-13, tot i que dues setmanes després de la seva detenció encara no han presentat cap prova que ho justifiqui. Els advocats de la dona denuncien que s’han assabentat de les acusacions a través dels mitjans de comunicació i que no han tingut accés a cap ordre formal ni cap expedient legal. El cas ha obert un debat sobre l’abús d’etiquetes i estigmatitzacions per justificar detencions sense fonament. Les crítiques han arribat des de col·lectius d’advocats, organitzacions de drets humans i famílies de les persones detingudes, que consideren que aquestes pràctiques vulneren les garanties legals bàsiques i posen en risc la integritat de les persones que ja viuen en una situació de vulnerabilitat.