Corea del Nord aposta per la cosmètica per fer caixa. Les exportacions de productes de bellesa de Corea del Nord cap a la Xina, inclosos els cosmètics, les perruques i les pestanyes postisses, es van disparar més de 13 vegades l'any passat respecte a l'any anterior, segons dades de les duanes xineses. El valor de les exportacions nord-coreanes de productes relacionats amb la bellesa va assolir els 153 milions d'euros el 2023, 13,4 vegades més que l'any anterior, segons dades recollides avui per l'agència sud-coreana Yonhap.
Aquests enviaments de cosmètica suposarien més del 57% de les exportacions anuals totals del Nord, que pugen a uns 267 milions d'euros, segons la mateixa font. En els darrers anys, Pyongyang aposta per la cosmètica com un dels seus sectors econòmics en alça i s'ha arribat a veure el seu líder, Kim Jong-un, visitant fàbriques d'aquests productes, mentre que els seus veïns del Sud s'han convertit ja en referents del sector.
Els productes de bellesa nord-coreans no estan subjectes a les sancions de l'ONU, mentre que sí que ho estan el carbó i altres recursos naturals, per la qual cosa el país estaria fent ús dels mateixos per aconseguir remeses amb què finançar els seus plans nuclears i la malmesa economia del país, tal com destaca Efe. Corea del Nord va obrir parcialment la frontera amb la Xina l'any passat després d'anys de tancament fronterer per la covid-19, amb què intercanvia mercaderies per tren i via terrestre.
Rússia, l'altra via de finançament de Corea del Nord
Ucraïna és un lloc de prova per als míssils nuclears de Corea del Nord perquè el règim de Kim Jong-un està subministrant a Rússia armes i coets que poden llançar una bomba atòmica. Així ho va explicar fa un parell de setmanes Corea del Sud. "En exportar míssils a Rússia, la Corea del Nord utilitza Ucraïna com a lloc de prova dels seus míssils amb capacitat nuclear", ha detallat l'ambaixador de Corea del Sud a l'ONU, Hwang Joon-kook, fent servir el nom oficial de Corea del Nord. Un dels míssils va volar 460 km, la distància des d'un lloc de llançament de Corea del Nord fins a la ciutat sud-coreana de Busan. "Des del punt de vista de la República de Corea [de Corea del Sud], suposa un atac simulat", ha subratllat Hwang.
Corea del Sud, però, no és l'únic país que constata que el Nord subministra armes a Rússia. El cap d'intel·ligència militar ucraïnès Kyrylo Budanov ha detallat al Financial Times aquest diumenge que Corea del Nord és actualment el proveïdor més gran d'armes de Rússia. En l'entrevista, Budanov també ha dit que Moscou estava perdent tantes o més tropes del que pot reclutar i que el grup Wagner encara existeix, malgrat els informes que diuen que havia estat desmantellat.