Els mitjans nord-coreans han mostrat aquest divendres per primera vegada les instal·lacions per enriquir urani del país i han informat d'una visita del líder, Kim Jong-un, a l'Institut Nacional d'Investigació d'Armes Nuclears en la que ha demanat de construir més centrifugadores per augmentar l'arsenal atòmic. Les imatges publicades per l'agència KCNA mostren a Kim Jong-un visitant una planta de producció de material fisible per a bombes —sense especificar la data de l'acte i la localització de les instal·lacions— en companyia de Hong Sung-mu, una de les principals figures del programa nuclear nord-coreà, i recorrent una sala en la qual es veuen multitud de centrifugadores de gas.

Durant la visita, el líder nord-coreà ha destacat la necessitat d'augmentar encara més el nombre de centrifugadores per "incrementar exponencialment el nombre d'armes nuclears per a l'autodefensa", d'acord amb les línies del Partit per desenvolupar les forces nuclears, puntualitza l'agència KCNA. Kim, que va visitar la sala de control de les instal·lacions i va ser instruït sobre el seu funcionament, "va expressar gran satisfacció en ser informat que l'actual producció de material nuclear s'està expandint fermament".

El líder va ordenar millorar encara més la capacitat de separació de les centrifugadores i impulsar la introducció d'un nou tipus de centrifugadora, el desenvolupament de la qual està en la seva etapa final, segons KCNA. Kim Jong-un, que també va visitar les naus en construcció per allotjar més centrifugadores, va tornar a insistir que l'actual panorama de seguretat per al seu país suposa una "amenaça" i que això exigeix millorar les capacitats nuclears en termes defensius i per llançar atacs preventius.

El poder nuclear nord-coreà és un misteri

Fins ara el règim nord-coreà mai no havia mostrat públicament cap de les seves instal·lacions per obtenir urani-235, encara que sí que havia permès a figures com el científic nord-americà Siegfried Hecker visitar a començaments de la passada dècada un recinte en el Centre d'Investigació Nuclear de Yongbyon (uns 100 quilòmetres al nord de Pyongyang) que contenia unes 2.000 centrifugadores de gas —d'un model més antiquat que el mostrat avui— per produir urani de baix enriquiment.

Es coneixen pocs detalls sobre com, on i quant urani és capaç d'enriquir Corea del Nord, així com el nivell de concentració d'isòtops del material resultant. Serveis d'intel·ligència i analistes internacionals donen per fet que el règim té almenys un centre de processament a Kangson, en l'extraradi de la capital nord-coreana, que podria ser el que els mitjans nord-coreans han mostrat. Un recent informe de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) advertia que s'està construint un annex a aquest complex situat al sud-oest de Pyongyang.

Un missatge per a la Casa Blanca?

Els experts creuen que Corea del Nord ha optat per mostrar el seu múscul nuclear a poques setmanes abans de les eleccions als Estats Units per recuperar protagonisme en un moment en què els seus programes d'armes o l'amenaça que puguin suposar no estan en el debat públic nord-americà. Encara que Corea del Nord no condicioni el vot dels nord-americans, el missatge que envia Pyongyang és que sí que serà un assumpte que requerirà atenció per part de qui hereti la presidència de mans de Joe Biden. "Per a Trump el missatge és 'després del fiasco de (la cimera de) Hanoi, el nostre programa atòmic segueix endavant. Si el voleu parar, heu d'asseure-us a negociar'. I per a Harris és una mica el mateix; 'la política de Biden ha fracassat, tu veuràs si vols asseure't a negociar'", explica a EFE Ramón Pacheco Pardo, director de la càtedra sobre política a la península coreana de la Universitat Lliure de Brussel·les. Pacheco Pardo creu que Pyongyang està disposat a reprendre el diàleg per rebaixar sancions o aconseguir un acord de seguretat, però en termes diferents dels de 2019 a Hanoi, ja que ja no hi ha possibilitat que abandoni les armes nuclears.

Kim Jong-un visita un entrenament militar / KCNA

Recent llançament de míssils

Els mitjans nord-coreans han publicat també avui notícies sobre unes altres dues activitats de Kim relacionades amb l'àmbit militar. D'una banda, KCNA va informar que el líder va supervisar dijous el llançament de prova, detectat per Seül i Tòquio, de diversos míssils tàctics del sistema conegut com a KN-25. El test es va centrar a provar el nou sistema de conducció de la llançadora erectora mòbil (TEL) i a verificar mitjançant salves de míssils l'efectivitat operativa del sistema de tret, que segons KCNA està totalment automatitzat. La Unió Europea va condemnar els llançaments i va instar el règim nord-coreà a complir les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU. Al seu torn, el líder nord-coreà va visitar dimecres una base d'una unitat de forces especials de l'exèrcit i va presenciar els seus entrenaments físics, les seves pràctiques de tir (el mateix Kim va sostenir a les seves mans nous models de rifles d'assalt o de franctirador) i simulacres d'infiltració que van incloure la participació de brigades de paracaigudistes.

Kim Jong-un visita un entrenament militar / KCNA

Shoigú visita Corea del Nord

Precisament aquest divendres, el secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Serguéi Shoigú, ha visitat Pyongyang, on ha mantingut un "important intercanvi d'opinions" amb la part nord-coreana i ha estat rebut pel líder del país, Kim Jong-un, segons ha informat el govern rus en la seva pàgina web. "Com a part del diàleg estratègic entre els nostres països, ha tingut lloc un important intercanvi d'opinions amb els nostres col·legues coreans sobre un ampli espectre d'assumptes de l'agenda bilateral i internacional", s'afirma en el comunicat.

Segons el Consell de Seguretat, les consultes celebrades a la capital nord-coreana per Shoigú, que fins al maig passat va ser ministre de Defensa de Rússia, es van desenvolupar en el marc dels acords assolits durant la visita d'Estat que va efectuar el president rus, Vladímir Putin, a Pyongyang el juny passat. Des del començament de la guerra d'Ucraïna, Shoigú ha viatjat en més d'una ocasió a Corea del Nord per parlar, segons la premsa, del subministrament d'armament nord-coreà a l'exèrcit rus. El règim de Corea del Nord ha estat des del començament, el febrer de 2022, de la campanya militar russa a Ucraïna, un dels governs que més suport han mostrat a Moscou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!