Corea del Nord ha llançat aquest dilluns un míssil balístic no identificat al mar del Japó (anomenat mar de l'Est a les dues Corees), segons ha informat en un breu comunicat l'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà. Al seu torn, el govern del Japó ha anunciat que ha detectat el llançament i que està recollint informació sobre si pot suposar una amenaça per a l'arxipèlag.
Fonts de l'executiu nipó han indicat cap a les 15.15 hora local que el projectil ja havia caigut a l'aigua i que ho havia fet fora de la Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) japonesa. Aquest llançament arriba després que divendres passat Pyongyang realitzés una sèrie de llançaments de prova de diferents projectils.
Segons l'agència estatal nord-coreana, divendres es va provar una ogiva "súper gran" per a míssils estratègics de creuer Hwasal-1 i també un nou projectil antiaeri batejat com a Pyoljji-1-2. Tot i que el ritme al qual el règim està testant armes s'ha reduït en comparació del 2022 i el 2023, la d'avui és la tretzena prova d'aquest tipus des que va començar l'any.
Corea del Sud avisa dels llançaments
Corea del Nord està fent preparatius per posar en òrbita un nou satèl·lit espia, encara que no hi ha senyals que el llançament sigui imminent, segons ha indicat aquest mateix dilluns el portaveu de l'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà, Lee Sung-jun. "Si bé s'han detectat clarament els preparatius de Corea del Nord per fer el llançament addicional d'un satèl·lit militar, no hi ha senyals imminents que es produeixi aquest llançament", ha dit Lee en roda de premsa.
Lee ha afegit que és difícil "predir" quan es pot produir aquest nou llançament, i que l'exèrcit del sud mantindrà la vigilància. Els satèl·lits fa setmanes que detecten activitat a la base de llançaments espacials de Sohae (nord-oest del país), des d'on el règim va llançar el novembre passat el Malligyong-1, el seu primer satèl·lit de reconeixement.
Moscou podria haver ajudat Pyongyang?
Kim Jong-un va anunciar al seu torn a Cap d'Any que el pla era llançar tres dispositius més aquest 2024 per establir una xarxa de vigilància. Es creu que, després de dos llançaments fallits previs el 2023, Pyongyang va obtenir ajuda tècnica de Moscou per posar en òrbita el Malligyong-1 a canvi de l'enviament d'armament que l'exèrcit rus ha fet servir a Ucraïna.
Corea del Nord augmenta la cooperació amb Bielorússia
Paral·lelament, la setmana passada es va saber que Corea del Nord i Bielorússia van acordar reforçar els contactes i els intercanvis d'alt nivell arran de la trobada celebrada a Pyongyang entre dos alts representants diplomàtics, segons informava l'agència estatal KCNA. Així, explicava que dijous el viceministre d'Exteriors nord-coreà, Im Chon-il, i el seu homòleg bielorús, Ievgeni Shestakov, que es trobava de visita a l'hermètic país asiàtic, es van reunir a la capital nord-coreana.