Dos míssils balístics nord-coreans de curt abast han caigut sobre el Mar del Japó aquest matí, segons ha informat l'Estat Major Conjunt sud-coreà. Aquest és el segon assaig militar ordenat per Pyongyang en una setmana, enviant un missatge clar a Seül i Washington, que ja han expressat la seva preocupació.

El segon assaig militar en 5 dies

Els projectils han recorregut una distància de 450 kilòmetres de distància i 60 d'altura. Aquest assaig és el segon detectat en un tram de 5 dies, d'ençà dels dos míssils de creuer llançats el passat diumenge, dels quals els sud-coreans en van informar ahir.

Després del llançament del diumenge, el primer des de l'abril del 2020, tant els sud-coreans com els americans van intentar restar-li importància, ja que aquest tipus de projectil no està prohibit pel Consell de Seguretat de l'ONU i l'assaig està dins de l'activitat 'normal' del país. De fet, les resolucions de l'ONU no sancionen aquest tipus de llançament precisament amb la intenció de facilitar el diàleg de pau, un procés estancat des del 2019.

Les reaccions internacionals

El segon assaig d'avui sí que ha fet sonar les alarmes. Aquest matí, el Consell de Seguretat Nacional sud-coreà ha expressat la seva "profunda preocupació" pel llançament després d'una reunió d'emergència. Els coreans creuen que els míssils arriben "en un moment delicat en què els Estats Units està revisant la seva política amb Corea del Nord" d'ençà de l'arribada al poder del president Joe Biden. Definitivament, l'ús d'aquest tipus de míssils envia un missatge clar de desafiament a la nova administració demòcrata.

 

míssil balístic corea del nord efe

Ciutadans sud-coreans miren l'enlairament dels míssils a les notícies locals / Efe 

 

L'assaig militar nord-coreà coincideix amb les maniobres conjuntes de Seül i Washington i la visita dels secretaris d'Estat i de Defensa americans a Corea del Sud. El Comando americà de l'Indo-Pacífic ha destacat "l'amenaça que el programa d'armes il·legals nord-coreà suposa pels seus veïns i la comunitat internacional". El passat gener, el líder nord-coreà Kim Jong-un ja va instar l'administració Biden a proposar noves alternatives per tal de reprendre aviat les converses de pau, advertint que Pyongyang preparava nous tests d'armes.

Per la seva banda, el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, ha condemnat els fets, declarant que el llançament "amenaça la pau i la seguretat del Japó". El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, que precisament es troba de visita a Seül, ha comentat l'incident, instant a les parts implicades a "renunciar a la carrera armamentística" "per mantenir la pau i l'estabilitat".

 

 

Foto principal: míssil balístic nord-coreà al Museu de la Guerra de Seül / Efe