Corea del Nord ha llançat la nit d'aquest dimarts un nou míssil balístic al mar del Japó (conegut com a mar de l'Est en les dues Corees), segons ha informat avui l'Exèrcit sud-coreà. El Ministeri de Defensa del Japó també ha confirmat el nou llançament nord-coreà d'un aparent míssil balístic, el primer d'aquest tipus des del passat 15 de juny, i ha assenyalat que es troba recopilant detalls dels fets per a valorar si es presenta algun risc per al seu territori. El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha presidit aquest dimecres a Vílnius (Lituània), on es troba per a participar en el cim de l'OTAN, una reunió d'emergència del Consell de Seguretat Nacional amb motiu d'aquest últim míssil de Pionyang. Finalment, el projectil s'ha estavellat en l'aigua després de volar uns 65 minuts.
L'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà ha notificat el llançament a les 10.07 hora local del dimecres (1.07 GMT), uns minuts després que ho fes el Ministeri de Defensa del Japó. A partir de les dades de vol del projectil recopilades, s'estima que aquest ha caigut en aigües de la mar del Japó passades les 11.00 hora local (2.00 GMT) i fora de la Zona Econòmica Exclusiva (EEZ) del Japó, a uns 550 quilòmetres a l'est de la península coreana, segons ha afirmat el ministre nipó de Defensa, Yasukazu Hamada. En ser preguntat pels mitjans locals sobre la possibilitat que es tracti d'un míssil balístic intercontinental (ICBM), Hamada ha assenyalat que encara que no hi ha "res confirmat", la durada i trajectòria del míssil fan que "no es descarti" aquesta opció. L'exèrcit sud-coreà, per la seva part, afirma que sí que es tracta d'un míssil intercontinental.
Provocació dels EUA
El nou míssil nord-coreà arriba després d'un repunt de les tensions en la península en els últims dies, arran d'uns vols de reconeixement duts a terme per avions espia estatunidencs dins de la Zona Econòmica Exclusiva de Corea del Nord, que van desencadenar fortes protestes de Pionyang. El Ministeri de Defensa nord-coreà i Kim Jo-jong, la germana del líder Kim Jong-un, van publicar diversos comunicats de to amenaçador sobre suposades intrusions que van tenir lloc en els últims dies i que "vulneren la sobirania" del seu país, alguna cosa que posteriorment va voler desmentir Seül. A més, el llançament coincideix amb la participació prevista aquest dimecres del president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, en la cimera de l'OTAN que se celebra a Vílnius, i després que en la vespra el mandatari acordés un nou marc de cooperació amb l'aliança atlàntica en onze àrees concretes com la ciberseguretat o les tecnologies híbrides.
Segons el Govern nipó, l'últim míssil nord-coreà "viola les resolucions de l'ONU", que ha traslladat el seu "fort rebuig" pels fets a Corea del Nord a través de la seva ambaixada a Pequín, segons ha confirmat aquest dimecres el portaveu de l'Executiu nipó, Hirokazu Matsuno, en roda de premsa. Tòquio "prendrà mesures en resposta mentre estreta la seva cooperació amb Corea del Sud, els Estats Units i el Consell de Seguretat de Nacions Unides", ha afegit Matsuno.
Corea del Sud es reuneix d'emergència
El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha presidit aquest dimecres a Vílnius, on es troba per a participar en la cimera de l'OTAN, una reunió d'emergència del Consell de Seguretat Nacional amb motiu de l'últim míssil balístic intercontinental (ICBM) llançat per Corea del Nord. Durant la reunió, Yoon ha subratllat que Pionyang "pagarà un preu per les seves accions il·legals" i ha instat a reforçar l'anomenat mecanisme de "dissuasió estesa" acordat amb els Estats Units, segons ha detallat l'Oficina presidencial sud-coreana en un comunicat.
L'anomenada dissuasió ampliada o estesa és un compromís adoptat per Washington per a desplegar de manera rotatòria i temporal actius estratègics estatunidencs amb intenció que tingui un efecte dissuasiu sobre el règim nord-coreà. L'abril passat, Yoon i el president estatunidenc, Joe Biden, van reforçar aquest mecanisme mitjançant la inclusió de submarins amb capacitat per a portar armes nuclears i establint un Grup Nuclear Consultiu per a coordinar totes les possibles respostes (incloent-hi l'ús d'armes atòmiques) a un atac nord-coreà.