Se sap que Corea del Nord ha subministrat municions i míssils per ajudar Rússia a dur a terme la seva guerra contra Ucraïna, però informes recents afirmen que també està enviant grans quantitats de tropes. Els informes han estat confirmats aquesta setmana pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha dit que les relacions entre Moscou i Pyongyang estaven entrant en una fase nova i més preocupant.

Rússia necessita les tropes de Corea del Nord?

El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg nord-coreà, Kim Jong-un, van signar al juny un “acord d'ajuda mútua” secret, que pot haver facilitat la transferència de municions i míssils, i ara de personal. El rumor sobre el trasllat d'un gran nombre de tropes nord-coreanes es produeix enmig d'informes als mitjans ucraïnesos que parlen del fet que Putin té dificultats per mobilitzar més russos enmig d'un creixent malestar al seu país per la durada i el cost de la guerra, tant financerament com en termes de baixes. La setmana passada, el New York Times va informar que el setembre va ser el mes "més sagnant" fins ara per a les tropes russes que lluiten a la guerra, amb 115.000 russos morts des del començament de la guerra i 500.000 ferits.

Aquesta setmana, el Kyiv Post va citar fonts militars ucraïneses que van dir que s'estaven subministrant armes petites i municions a uns 3.000 soldats nord-coreans abans del seu desplegament en “operacions d'alt risc destinades a reduir la tensió sobre les forces russes”.

Hi ha nord-coreans lluitant a Ucraïna?

Tot i que els detalls de l'acord entre Putin i Kim no es van fer mai públics, els mitjans de comunicació van dir que diversos milers de soldats nord-coreans eren entrenats a Rússia i podrien ser desplegats al front a finals d'any. Això se sumaria a les dotzenes de tècnics nord-coreans que, segons informes, han estat enviats a Ucraïna per ajudar al desplegament d'armes exportades, inclosos míssils balístics KN-23.

Com va informar The Guardian la setmana passada, es creu que entre els morts després d'un atac amb míssils ucraïnesos al territori ocupat per Rússia a prop de Donetsk a principis d'aquest mes hi havia personal nord-coreà, que havia estat oferint assessorament tècnic als seus homòlegs russos.

Quins beneficis n'obtindrà Corea del Nord?

El règim de Kim podria guanyar-hi econòmicament i militarment, encara que uns vincles més estrets amb Rússia només aprofundiran el seu aïllament de la comunitat internacional en general. Corea del Nord, que ha estat subjecta a dècades de sancions liderades per l'ONU pels seus programes nuclears i de míssils balístics, està constantment buscant noves fonts de divises estrangeres, i proporcionar ajuda al Kremlin gairebé segur que ve amb un quid pro quo.

La ja fràgil economia del país es va veure durament afectada pel tancament de les seves fronteres amb la Xina (de lluny el seu soci comercial més gran) durant la crisi de la Covid-19 i encara no s'ha recuperat del tot. Segons s'informa, els civils nord-coreans enviats a Ucraïna per reconstruir la infraestructura destruïda a les àrees controlades per Rússia són una altra font de diners, desafiant una ordre de l'ONU de repatriar tots els treballadors migrants nord-coreans a finals del 2019.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!