Corea del Nord ha trencat el seu silenci sobre l'agitació política a Corea del Sud, i els mitjans estatals han descrit, sense cap mena d'ironia, com el seu president ha provocat una “dictadura sobre el poble”. El comentari, publicat dimecres per l'agència de notícies estatal de Corea del Nord, KCNA, ha estat la primera vegada que el règim ha comentat públicament sobre el caos que va seguir l'intent condemnat al fracàs del president Yoon Suk Yeol la setmana passada d'imposar la llei marcial per erradicar el que va descriure com a "forces pro nord-coreanes i antiestatals".

“El titella Yoon Suk Yeol, que ja havia enfrontat una greu crisi de govern i un judici polític, va declarar la llei marcial inesperadament i va desencadenar les armes de la dictadura feixista contra el poble”, ha destacat la KCNA. L'informe va qualificar l'atribolat president del Sud d'haver comès un acte "insensat" i va qualificar el seu país de "nació de gàngsters".

Tres generacions de la dinastia Kim

Corea del Nord, que ha estat governada per tres generacions de la dinastia Kim des de la seva fundació el 1948, és àmpliament acceptada com un dels règims més brutals del món. S'espera que la seva població demostri lleialtat absoluta al líder actual, Kim Jong-un, o s'enfrontarà a l'empresonament a camps de treball.

Descrit en el passat com una “nació de la màfia” i un “estat gàngster”, Corea del Nord ha desenvolupat una formidable capacitat de guerra cibernètica que es creu que ha fet guanyar al règim 3.000 milions de dòlars des del 2023, segons un informe de l'ONU publicat al febrer.

La vida a Corea del Nord

A excepció de l'elit política de Pyongyang, el ciutadà nord-coreà mitjà viu en la pobresa i pateix desnutrició, mentre Kim gasta enormes sumes en el desenvolupament de míssils balístics i armes nuclears, segons destaca el The Guardian. Posar en relleu el malestar social dirigit contra un govern autoritari pot semblar hipòcrita —i potencialment contraproduent— en un país tan repressiu com Corea del Nord, però alguns experts creuen que el règim de Pyongyang espera aprofitar en benefici seu el caos i la sorpresa que viu el sud de la frontera fortament armada.

"Els líders de Rússia, la Xina i especialment Corea del Nord probablement estiguin observant amb alegria l'agitació política a Corea del Sud, percebent un avantatge geopolític", ha dit aquesta setmana Leif-Eric Easley, professor de la Universitat Ewha a Seül, i recull el The Guardian. "Els règims autoritaris creuen que si aconsegueixen mantenir-se al poder, poden sobreviure a rivals democràtics que acaben cometent actes d'autodestrucció, caient en disfuncions i lluitant amb els seus aliats".

L'ordre de Yoon, que va durar només sis hores abans de ser revocada al parlament, va sumir la quarta democràcia més gran d'Àsia en la seva pitjor crisi en dècades i va generar preocupació sobre la seva capacitat per treballar amb els seus socis a la regió per abordar l'amenaça nuclear de Corea del Nord. Aquesta setmana, el Ministeri de Defensa de Corea del Sud s'ha vist obligat a confirmar que Yoon continuava sent el comandant en cap de l'exèrcit del seu país.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!