Corea del Nord ha realitzat la seva sisena prova nuclear amb una bomba d’hidrogen, la més potent usada fins ara i amb un “alt poder de destrucció”.
Tal i com han recollit autoritats japoneses i sud-coreanes aquest diumenge, s’ha mesurat un sisme de magnitud 6,3 (10 cops superior a les proves fetes fins ara).
Després d’hores d’incertesa, ja que se sabia la magnitud del terratrèmol però no la seva causa, tot i que s’intuïa que provenia d’una detonació nuclear, la televisió nord-coreana KCTV ha confirmat el que es temia: les vibracions provenien de la que suposa la sisena prova nuclear del país, i explícitament havia estat fruit del llançament d’una bomba d’hidrogen que havia estat un “total èxit”.
La bomba testada, amb un alt poder de devastació, podria ser equipada en un míssil intercontinental, tal i com han afirmat les autoritats nord-coreanes, i podria enviar-se fins a 10.000km de distància de Corea del Nord, arribant als Estats Units.
Així mateix, segons Kune Y. Suh, professor d’Enginyeria Nuclear a la Universitat Nacional de Seul, ha afirmat a l’agència Reutrers que “el poder és 10 o 20 cops major que el de les bombes anteriors”.
La prova nuclear ha estat duta a terme a la província de Hamgyong del Nord, col·lindant amb la Xina i escenari habitual dels assaig balístics donat que s’hi ubica la base de proves nuclears de Punggye-ri.
Resposta imminent
Fruit d’aquest sisè i perillós atac de Corea del Nord, Corea del Sud ha elevat el seu nivell d’alerta militar al màxim, i Tokio ha enviat avions militars de reconeixement per valorar possibles variacions en la radioactivitat de l’aire.
Per altra banda, Washington, Seul i Tokio tenen previst mantenir una reunió telefònica durant el dia d’avui per valorar els fets i donar una resposta conjunta a aquesta nova advertència de Kim Jong-un, líder de Corea del Nord.
Tensió creixent
Corea del Nord, que va realitzar el primer assaig amb un míssil intercontinental durant l’inici del passat juliol, ha acumulat des de llavors sis proves militars. Entre elles, destaca el míssil que van enviar al Pacífic i va sobrevolar el Japó.
Per altra banda, la tensió del conflicte també va augmentar en gran mesura que el règim nord-coreà va amenaçar amb atacar l’illa de Guam, sòl nord-americà.
Durant els darrers dies, Vladimir Putin, president de Rússia, va instar les parts implicades en el conflicte a dialogar per tal d’aconseguir resoldre’l, però Donald Trump, màxim dirigent dels Estats Units, ha destacat que la opció d’un conflicte bèl·lic es troba sobre la taula i, de fet, va pactar amb Corea del Sud abolir el topall que els asiàtics tenien a l’hora d’ampliar el seu arsenal militar, pel que tot apunta a un risc d’enfrontament armat cada cop més proper.