Corea del Nord ha disparat aquest diumenge un míssil balístic no identificat al mar del Japó, una nova prova armamentística aquest 2022, un any marcat per l'elevadíssim ritme de llançaments de Corea del Nord en direcció al mar de Japó o de Corea del Sud. L'Estat Major Conjunt (Corea del Sud) s'ha limitat a informar en un breu comunicat que "Corea del Nord ha llançat un míssil balístic no identificat a la mar de l'Est" (nom que rep en les dues Corees la mar del Japó). Aquest llançament arriba tres dies després que el règim de Kim Jong-Un realitzés un test d'un nou motor de combustible sòlid per a nous míssils de llarg abast en un any en què ha aconseguit un nombre rècord de proves armamentístiques, disparant les alarmes del Japó i de Corea del Sud.
L'Exèrcit sud-coreà està analitzant els detalls de l'altitud, distància i velocitat del projectil disparat per a tractar de determinar a quin tipus pertany. Les autoritats del Japó, per part seva, han informat que el míssil ha caigut al mar en aigües fora de la seva Zona Econòmica Exclusiva. El nou test té lloc després que l'Assemblea General de Nacions Unides aprovés dijous passat una resolució que crida a intensificar els esforços globals per a millorar la situació dels drets humans a Corea del Nord.
Divendres passat, Pyongyang va anunciar també que havia provat un motor de combustible sòlid de "gran propulsió" per a un "nou tipus d'arma estratègica" en presència de Kim Jong-un, la qual cosa indica avanços cap al desenvolupament d'un nou tipus de míssil balístic d'abast intercontinental (ICBM) més eficient. Aquest test i el llançament d'avui se sumen al nombre rècord de míssils de diversos tipus provats pel règim nord-coreà enguany, la qual cosa unida als seus preparatius per a un nou assaig nuclear, subratlla la voluntat de Pyongyang de continuar avançant en el seu programa armamentístic i allunya la possibilitat de diàleg.
Alguns experts especulen que Corea del Nord compta amb míssils nuclears en funcionament capaços d'impactar als Estats Units, donada la quantitat d'anys que ha dedicat al seu programa nuclear. Però altres afirmen que el país encara està a anys d'adquirir aquestes armes, indicant que encara no ha provat públicament que té la tecnologia per a protegir les ogives per a les dures condicions del reingrés atmosfèric. Els Estats Units i Corea del Sud han ampliat els seus exercicis militars regulars i han pressionat per a reforçar encara més la seva capacitat de defensa combinada enfront de l'avanç del programa nuclear de Corea del Nord. El govern nord-coreà ha amenaçat d'usar armes nuclears de manera preventiva en possibles conflictes amb els Estats Units i Corea del Sud, i l'exèrcit estatunidenc va advertir a Pyongyang que l'ús d'armes nuclears “causarà la fi d'aquest règim”.