Corea del Nord ha anunciat que tallarà totes les carreteres i vies fèrries que connecten el seu territori amb Corea del Sud a partir d'aquest dimecres i que construirà "fortes estructures de defensa" en aquestes àrees, en resposta a les maniobres militars del país del sud i dels Estats Units. "Primer es llançarà un projecte aquest 9 d'octubre per tallar completament les carreteres i vies fèrries connectades" amb Corea del Sud i "enfortir les àrees rellevants del nostre costat amb fortes estructures de defensa", ha dit aquest dimecres l'agència estatal nord-coreana KCNA.
L'hermètic país ha justificat aquesta decisió com un bloqueig permanent amb el Sud, "el principal estat hostil i enemic", i en una mesura d'"autodefensa per inhibir la guerra i defensar la seguretat de Corea del Nord". Pyongyang ha dit que estava prenent una "mesura més resolta i més forta" en resposta a l'"aguda situació militar" a la Península Coreana, citant els exercicis militars sud-coreans realitzats a prop de la frontera i visites d'actius nuclears estratègics nord-americans a la regió.
Corea del Sud, en estat d'alerta
L'exèrcit de Corea del Sud, per part seva, ha assenyalat que de moment no ha detectat la construcció de noves instal·lacions militars nord-coreanes a prop de la Zona Desmilitaritzada (DMZ) que separa els dos països, i ha advertit que prendrà represàlies fermes en cas d'algun moviment provocador del Nord. "El nostre exèrcit no passarà per alt cap acció nord-coreana que tracti de canviar de manera unilateral l'statu quo", ha assenyalat en un comunicat l'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà, que també va acusar Pyongyang d'"haver aplicat recentment un bloqueig que tracta de neutralitzar el sistema d'armistici a la DMZ". "Si Corea del Nord porta a terme una provocació, el nostre exèrcit respondrà de manera aclaparadora per castigar tant la font de la mateixa com les forces de comandament i suport", ha assenyalat el JCS.
Corea del Nord vol fer canvis en la Constitució
La decisió d'aquest dimecres del Nord coincideix amb l'anunci sobre la conclusió d'una important sessió parlamentària en què el règim va esmenar la seva Constitució, segons recullen aquest dimecres mitjans estatals, que no hi van detallar, tanmateix, els canvis. A la sessió parlamentària especial, que es va celebrar dilluns i dimarts, l'hermètic país va decidir per unanimitat esmenar i complementar parts de la seva Constitució, segons va detallar KCNA.
S'esperava que en aquesta esmena s'eliminessin referències a la reunificació amb el Sud i es redefinissin fronteres nacionals, tal com havia ordenat el líder del país, Kim Jong-un, però KCNA no s'ha aclarit si aquest seria el cas. Els experts creuen que la voluntat de Kim de rebutjar el diàleg, oficialitzar l'existència de dos Estats clarament diferenciats a la península i definir unilateralment les fronteres del Nord pot empitjorar encara més l'ambient de tensions creixents a la península.
Una reconciliació en suspens
En una reunió del partit celebrada a finals de desembre de l'any passat, el líder nord-coreà va expressar la seva animositat cap al Sud en definir les relacions intercoreanes com les que s'estableixen entre "dos estats hostils entre si" i va afegir que no tenia sentit buscar la reconciliació i la unificació amb Corea del Sud. Durant el darrer lustre, les relacions entre les dues Corees han empitjorat gradualment, amb Pyongyang donant l'esquena a noves propostes de diàleg amb Seül. Tots dos països segueixen tècnicament en guerra, ja que el conflicte que els va enfrontar entre el 1950 i el 1953 es va tancar amb un alto el foc en comptes d'un tractat de pau.
Corea del Nord, farta de la censura
Els nord-coreans estan farts de la censura. Un informe presentat aquest dimarts, per al qual es van entrevistar un centenar de nord-coreans que resideixen a l'aïllat país, subratlla el persistent desig de la seva ciutadania d'accedir a continguts multimèdia forans, malgrat l'enduriment de les penes imposades a qui els consumeixin. L'informe, titulat Preguntant a 100 nord-coreans. Informació exterior a Corea del Nord: tendències de consum de mitjans el 2024, busca traçar una panoràmica actual de quin tipus de continguts estrangers consumeixen els nord-coreans i com hi accedeixen.
Tal com destaca Efe, el 85% dels 100 enquestats va afirmar tenir un smartphone (tot i que cap dels dispositius es pot connectar a Internet, només a una mena d'intranet controlada pel règim) i el 72% va dir que té un "Notel", dispositiu fabricat a la Xina similar a un reproductor portàtil de DVD que integra també entrades d'USB i SD i permet sintonitzar televisió i ràdio i és molt popular a Corea del Nord. L'èxit del "Notel" respon al fet que, a banda de ser portàtil i cridar menys l'atenció, és més fiable que una televisió (un volum menor d'enquestats, el 69%, va dir que té un televisor), el qual consumeix més energia i s'ha de connectar a una xarxa elèctrica que, en el cas de Corea del Nord, pateix contínues apagades. Al seu torn, per al 55% la font primària de continguts estrangers són els dispositius de memòria, i el 83% va dir posseir llapis USB, el 49% targetes SD i el 58% targetes micro SD.