Fins fa poques hores, Corea del Nord era l'últim reducte del planeta on la covid no havia provocat estralls, almenys oficialment. La situació ha canviat radicalment d'un moment a l'altre i després de reconèixer ahir el primer cas de la malaltia després de dos anys de pandèmia (a Catalunya, per fer-nos una idea, l'acumulat des del març del 2020 és de 2.575.431 positius), el govern del país ha reconegut que ja s'han mort 6 persones per la malaltia i que milers estarien infectades. Concretament, l'agència KCNA concretava que Kim Jong-un ha visitat el centre d'emergència epidèmica nacional ahir dijous on va informar que "des de finals d'abril, una febre d'origen desconegut s'ha propagat de manera explosiva per tot el país, amb uns 350.000 casos de febre en poc temps. D'aquests, uns 162.200 han estat tractats amb èxit". En aquest sentit, Jong-un apuntava que només durant dimecres s'havien detectat 18.000 casos d'aquestes "febres", en referència a la covid, i que "ara per ara unes 187.000 persones han estat posades en quarantena mentre són tractades".
Fins ahir dijous, la covid no existia a Corea del Nord. Però després de fer testos a un grup de ciutadans de Pyongyang van reconèixer que s'havien detectat els primers casos de coronavirus. Aquests són de la variant òmicron BA.2 i davant la nova situació les autoritats han decidit declarar l'estat d'"emergència màxima" sanitària. El mateix Kim va demanar en una reunió amb els seus col·laboradors més propers que "totes les ciutats i zones del país confinin les seves àrees completament". Aquesta situació recorda a la que va tenir lloc a bona part del món a mitjans de març del 2020, quan es va declarar a Espanya, per exemple, l'estat d'alarma i la població es va haver de confinar durant dos mesos. Cal tenir en compte que la situació és especialment preocupant, no només per la variant òmicron (que és més contagiosa però menys greu en persones vacunades), però també per la inexistent taxa de vacunació al país: ni un sol nord-coreà s'ha vacunat contra el coronavirus i, a més, no existeix cap pla d'inoculació. Per si això no fos poc, també hi ha una important manca de recursos mèdics i una capacitat de fer proves molt reduïda: fins al mes de març (dos anys després de l'esclat de la pandèmia), només s'havien fet testos a un 0,5% de la població, 64.207 persones.
Els Estats Units ja no ofereixen vacunes
Aquestes informacions que apunten cap a un futur molt complicat per Corea del Nord en tant que nous contagis i morts per coronavirus arriben poques hores després que el portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, digués en roda de premsa que entregar vacunes a Corea del Nord no entra en els seus plans actuals. En aquest sentit, també va insistir que Pyongyang, que després de anunciar els seus primers casos del virus va llençar tres míssils cap al mar del Japó, sembla estar preparant-se per dur a terme un test nuclear. Segons preveu el portaveu, aquest, que seria el primer des del 2017, tindria lloc durant el mes de maig, coincidint amb la visita del president Joe Biden a Seül el pròxim divendres 20.
Tot i que Corea no havia detectat ni un sol cas de covid fins ara, mantenia des del 2020 un sistema molt estricte per controlar les entrades al país, reforçant les tanques fronteres, disparar contra tothom que tothom qui s'apropi a la línia divisòria i desinfectar les importacions que obté de la Xina. Per exemple, els trens de mercaderies que circulen entre la Xina i Corea del Nord no van funcionar durant bona part del 2020 i del 2021 per ordre de la capital, i ara han tornat a quedar suspesos davant l'increment de casos en el gegant asiàtic.