Donald Trump, president dels Estats Units, ha acordat amb Moon Jae-in, homòleg sud-coreà, revisar el límit de desenvolupament balístic del país asiàtic per ampliar el seu arsenal i fer front així a un possible atac de Corea del Nord.
La Casa Blava de Corea del Sud, seu del govern, ha afirmat que “els dos líders estan d’acord en revisar el patró balístic i apropar-lo al nivell desitjat per Corea del Sud, compartint la perspectiva que és necessari reforçar les capacitats defensives de Corea del Sud com a resposta a les amenaces i provocacions de Corea del Nord”, tal com recull l’agència informativa Reuters.
Així doncs, els sud-coreans es preveu que augmentin el volum de càrrega nuclear disponible en el seu arsenal i la potència dels seus míssils, deixant en segon terme el Règim de Control de la Tecnologia de Míssils, acord signat el 1987 en motiu de la Guerra Freda que actualment reuneix 35 països i que limita el volum d’armament missilístic que cada país pot acumular.
En relació amb la intenció d’ampliar el volum armamentístic dels sud-coreans, la Casa Blanca ha firmat que “Trump ha acceptat la inversió per part de Cora del Sud de bilions de dòlars en equipament militar americà”.
Aquest nou pas d’ambdues potències en ple conflicte amb Corea del Nord suposa un episodi més en l’escalada de tensió que l’està caracteritzant, reforçat també amb missatges com el de Trump avisant sobre que l’exèrcit nord-americà està “preparat i carregat” davant una possible futura provocació de Corea del Nord.
Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 de agosto de 2017
Escalada de tensió
Després de mesos d’estira-i-arronses, els episodis de confrontació entre els diferents països han augmentat darrerament.
Durant aquesta setmana, Corea del Nord va enviar un míssil intercontinental que va sobrevolar el Japó i finalment va caure al pacífic, i la setmana anterior, Kim Jong-un, líder nord-coreà, va amenaçar de destruir amb míssils l’illa de Guam, sòl nord-americà al Pacífic.
Així mateix, Vladimir Putin, president de Rússia, va afirmar que el conflicte entre les corees podria esdevenir en un “conflicte a gran escala”, i que el diàleg és l’única via possible i factible per resoldre’l, i el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, va afegir que la solució del conflicte hauria de córrer a càrrec dels Estats Units.