Mentre a Espanya continua el debat sobre com ha de ser el desconfinament, quan s'ha de començar i qui l'ha de gestionar, si el govern central o les autonomies, Europa comença a fer passos cap a una nova normalitat. En són exemples Alemanya, Àustria, Dinamarca o Noruega, que consideren que la pandèmia ja comença a estar controlada als seus països i ja fan passos per reobrir-se poc a poc.
Alemanya reobre les botigues
Alemanya ha començat aquest dilluns la reobertura gradual i ha permès reobrir ja les botigues de menys de 800 metres quadrats. A més, les botigues de bicicletes, les concessionàries d'automòbils i les llibreries poden reobrir independentment de la seva mida. Es mantenen tancats, però, els bars i restaurants, que encara no tenen data de reobertura.
Això sí, no tots els territoris del país estan aplicant un desconfinament uniforme. Baviera, una que va patir primer els contagis i que ha estat més afectada, esperarà a reobrir la propera setmana i obligarà a dur mascareta en el transport públic i a les botigues.
El país, que compta amb un total de 83 milions d'habitants, ha registrat fins al moment 141.672 infectats però només 4.404 morts. A Espanya, amb 47 milions, ja hi ha 200.210 positius i els morts superen els 20.852 oficials, tenint en compte que només se sumen els que han donat positiu al test i no els possibles. Per fer la comparació de contagis, també cal tenir en compte que Alemanya ha realitzat un elevat nombre de testos als ciutadans.
Àustria ja té data per reobrir els cinemes i museus
El cas d'Àustria és similar, però ja van començar amb la reobertura de comerços la setmana passada. Concretament, el passat 14 d'abril, es va permetre obrir a les tendes de menys de 400 metres quadrats i tots els establiments dedicades al bricolatge i a la jardineria.
També es va permetre el funcionament de tallers i túnels de rentat, però no perruqueries ni gimnasos, i encara menys a l'hosteleria. Està previst que els museus, biblioteques i cinemes reobrin a mitjans del mes que ve, però els grans esdeveniments culturals hauran d'esperar fins al setembre.
Àustria, amb una població de 8,8 milions d'habitants, ha registrat 14.795 contagis i 470 morts.
Dinamarca torna els nens a l'escola i obre perruqueries
Els danesos van ser dels primers països d'Europa en confinar-se i tancar fronteres. Va ser l'11 de març, quan Espanya encara no havia ni tan sols decretat l'estat d'alarma, i quan el país només tenia alguns pocs casos. Des d'aquell dia fins ara només s'han reportat 6.879 contagis i 321 morts, en un país de 5,8 habitants. A més, des de l'inici de mes han caigut en picat els ingressos hospitalaris i els pacients ingressats a l'UCI.
Per això el passat 15 d'abril es va permetre el retorn dels nens menors d'11 anys a escoles i guarderies i aquest dilluns han començat a reobrir petits comerços, entre els quals perruqueries i autoescoles. De cara a la setmana que ve està previst que s'obrin els tribunals, mentre que la prohibició per a bars i restaurants i el tancament de fronteres s'allargarà fins el 10 de maig.
Noruega reobrirà instituts i universitats la setmana que ve
Finalment a Noruega, on només s'han registrat 7.103 contagis i 165 morts, d'una població de 5,3 milions. Aquest dilluns ja han obert guarderies i les escoles per als més petits i, a partir de la setmana que ve, ho faran els instituts i les universitat, així com els centres de massatges i les perruqueries. Tot i això, de moment es mantindrà el tancament de fronteres, els bars i restaurants i les concentracions de més de cinc persones.
Espanya haurà d'esperar
Per contra, l'estat espanyol continua molts estadis anteriors als d'aquests països del nord d'Europa. De moment, encara no hi ha un pla de desconfinament clar i, el confinament és absolut, a excepció de les sortides per anar a treballar, a buscar productes de primera necessitat o per assistir a la gent gran.
Els governs, tant espanyol com el català, treballen per començar a deixar sortir els nens una estona al dia a partir de dilluns 27, després de sis setmanes tancats, però les normes encara no estan clares i ja s'avisa que en cap cas serà per "sortir a jugar amb el veïnat". També està sobre la taula del ministeri de Sanitat permetre sortir al carrer per fer esport, però la proposta és encara incipient.
Així doncs, tot i que es comença a veure la llum al final del túnel, les xifres encara són molt dramàtiques, pel que Espanya encara haurà d'esperar per estar com el nord d'Europa.