Egipte està en negociacions amb els Estats Units, aliat d'Israel, per a la possibilitat d'obrir un corredor humanitari segur cap a Gaza des del Sinaí per al lliurament d'ajuda humanitària, atès que l'enclavament palestí no té electricitat i a penes béns de primera necessitat davant el bloqueig israelià sobre la Franja. Els desplaçats dins de la franja de Gaza han superat els 338.000, augmentant així en 75.000 persones la xifra de civils que han fugit en un dia de les seves llars dins del territori palestí, segons ha informat l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària (OCHA) de Nacions Unides. Davant d'aquests desplaçaments fugint de la guerra i els bombardejos israelians, Egipte veu amb recel que es produeixi un possible "èxode massiu" de palestins al Sinaí, segons les darreres declaracions de les autoritats egípcies a la premsa, però finalment s'han mostrat a favor de propiciar el corredor humanitari. Hamàs, per la seva banda, rebutja aquest corredor perquè comportaria una nova desbandada i pèrdua de territori del poble palestí.

Els Estats Units, que ha mostrat el seu suport a Israel en la nova guerra oberta contra Hamàs, ha proposat aquest corredor, però el condiciona que sigui només en una direcció, per a civils, per a anar a Egipte i no per al lliurament d'ajuda humanitària a la franja, segons les fonts egípcies, una opció que Israel veu amb bons ulls. Les autoritats egípcies, per la seva banda, han proposat una zona de pas oberta i temporal en la Franja de Gaza prop de la frontera d'Egipte, a Rafah, per als desplaçats que fugen dels intensos bombardejos israelians en represàlia per l'atac de Hamàs contra l'Estat jueu. Egipte demana que aquesta zona temporal no sigui atacada i que la comunitat internacional garanteixi la seguretat en l'àrea per a "contribuir a ajudar als desplaçats fins que acabi la crisi i després, els seus habitants podrien tornar a les seves llars". No obstant això, Israel hauria rebutjat aquesta oferta d'Egipte, que actua com a mediador entre les dues parts en conflicte, segons indiquen a la premsa fonts egípcies.

Palestins a Gaza davant la destrucció pels bombardejos israelians / EFE

El pas fronterer de Rafah, obert però bombardejat

El Govern egipci ha confirmat aquest dijous que el pas fronterer de Rafah, que connecta la Franja de Gaza amb la península del Sinaí i l'únic que no està controlat per Israel, està "obert al trànsit i no ha estat tancat en cap moment des del començament del conflicte" dissabte passat. En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors egipci ha assenyalat que, malgrat que estigui obert al trànsit —encara que no va esmentar si està obert per a les persones—, les instal·lacions vitals del pas en el costat palestí han estat "destruïdes pels repetits bombardejos israelians, la qual cosa impedeix el seu funcionament de manera normal". Per això, demanen a Israel que "eviti atacar el costat palestí de l'encreuament perquè els esforços de restauració i reparació tinguin èxit i torni a funcionar com a encreuament en suport als germans palestins en la Franja". En els darrers dies, el costat palestí de l'encreuament ha sofert fins a tres bombardejos israelians.

Palestins ferits després dels bombardejos / EFE

Hamàs, en contra del corredor per Egipte

El grup armat islamista Hamàs, que controla Gaza i lliura una guerra oberta i cruenta contra Israel des de fa sis dies, ha rebutjat la proposta de corredor humanitari feta per Egipte perquè "obligaria el poble palestí a abandonar la seva pàtria" i implicaria un nou desplaçament i cerca de refugi, segons ha declarat avui una font del grup islamista a EFE. Ha agregat que Hamàs continua exigint "l'accés de subministraments i béns essencials com a combustible o electricitat, tot el que garanteixi" als 2,3 milions de palestins de l'enclavament "el dret a la vida", la qual cosa és "una demanda constant del grup", mentre Gaza està a la vora del col·lapse humanitari pels durs bombardejos i el cèrcol total israelià que impedeix fins i tot l'entrada d'aliments. "No obstant això, obrir un pas segur per a obligar el nostre poble a abandonar la seva pàtria i sofrir una mort permanent, no és una cosa amb la qual el nostre poble i la nostra resistència estiguin d'acord", ha puntualitzat el membre de l'organització islamista, que dissabte passat va realitzar un atac sorprenent per terra, mar i aire contra Israel que s'ha saldat amb més de 1.300 morts i 3.200 ferits i ha implicat una encara més contundent i cruenta resposta de l'exèrcit israelià amb bombardejos sobre la Franja.

L'aeroport d'Al Arish per rebre ajuda humanitària

El govern egipci ha anunciat avui que ha designat l'aeroport d'Al Arish, en el nord del Sinaí, per a rebre l'ajuda humanitària que enviïn països i organitzacions internacionals per a lliurar en la Franja de Gaza i "alleujar el seu sofriment pels violents i continus bombardejos israelians". "Egipte crida als països i organitzacions internacionals i de la regió que desitgin enviar ajuda humanitària i d'emergència al poble palestí en la Franja de Gaza, en resposta i per a alleujar el seu sofriment pels violents i continus bombardejos israelians, que portin aquesta ajuda a l'Aeroport Internacional d'Al Arish, que va ser designat per les autoritats egípcies per a rebre ajuda humanitària internacional", segons un comunicat del Ministeri d'Exteriors egipci. El primer avió d'ajuda humanitària procedent de Jordània ha aterrat avui a Al Arish, capital del nord del Sinaí, una zona que està vetada per Egipte per als estrangers i mitjans de comunicació, i on les forces de seguretat egípcies duen a terme des de febrer de 2018 una campanya contra la branca egípcia del gihadista Estat Islàmic, Wilayat Sina.