El partit independentista Corsica Libera ha fet una crida a boicotejar les eleccions a la presidència de la República francesa de diumenge vinent (en primera volta) i el diumenge 24 d'abril (en segona volta) i ha demanat una mobilització continua. "Aquesta posició encara guanya més coherència pel menyspreu de París al poble cors i a la democràcia corsa. Ens sembla realment contraproduent avalar una democràcia francesa a la terra de Còrsega", ha indicat el dirigent del partit, Petru Antone Tomasi. L'anunci de Corsica Libera, realitzat davant la prefectura (delegació del govern), ha coincidit amb les protestes que s'han viscut en les darreres setmanes a l'illa, després de l'assassinat del líder cors Yvan Colonna, que estava empresonat a Arles.
Tomasi ha aprofitat la seva intervenció per reclamar la ciutadania corsa. “Del reconeixement del poble cors se'n desprèn un cert nombre de drets. Parlar la llengua, avui amenaçada, viure a la terra i treballar-hi a través d'una ciutadania corsa. La cooficialitat de la llengua corsa i el traspàs del poder legislatiu per poder definir nosaltres mateixos el nostre propi model de societat i satisfer les expectatives diàries del poble cors”, ha assenyalat. Ha apostat en aquest sentit per una reforma de l'estatus de Còrsega en la normativa francesa, i alhora ha rebutjat la violència. Corsica Libera, com tots els corsos, aspira a la pau, a un poble cors que visqui amb serenitat. Ho hem demostrat en el passat quan vam donar suport sense ambigüitats a la decisió del FLNC de sortir de la clandestinitat, cercant la veu d'una expressió democràtica per fer valer els drets del poble cors. Continuem amb aquest estat d'ànim, però també diem que davant d'aquest desig, no podem tenir simplement el menyspreu de l'Estat francès i el seu rebuig a la democràcia corsa”, ha indicat. Corsica Libera té actualment 13 escons a l'Assemblea corsa, dins la candidatura independentista Pè a Corsica que té 41 escons.
El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, es va reunir amb els càrrecs electes de l'illa a finals de març i els va oferir encetar un procés d'autonomia, però sense qüestionar la unitat francesa. A l'abril estava previst un primer cicle de reunions, però els contactes s'han refredat a causa de la gran distància que separa les dues parts, i el debat s'ha superposat a les eleccions a la presidència francesa. Caldrà veure sobretot què passa amb la cooficialitat de la llengua corsa, la tercera pota dels reclams nacionalistes corsos, juntament amb l'autogovern i els presos.