La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha titllat d'il·legal l'ocupació israeliana de Palestina, en una opinió consultiva emesa aquest divendres. Concretament, ha considerat que les polítiques d'Israel d'assentaments i les pràctiques d'explotació dels recursos naturals en els territoris palestins ocupats (la Franja de Gaza i Cisjordània, inclosa Jerusalem Oriental) "violen el dret internacional" i són d'un "caràcter continuat".

Així les coses, el tribunal de l'ONU ha expressat que Israel ha de "revocar totes les lleis i mesures que creïn i mantinguin la situació il·legal" que suposen els assentaments, les pràctiques de "discriminació" del poble palestí i els intents de "modificar la composició demogràfica de qualsevol part del territori" de Palestina. A més, ha advertit que l'estat hebreu té "l'obligació de proporcionar una reparació completa pels mals causats" pels seus actes "il·legals", cosa que inclou "retornar la terra i altres propietats immobles" requisades als ciutadans palestins "des que va començar l'ocupació del 1967". "També requereix l'evacuació de tots els colons dels assentaments existents i el desmantellament de les parts del mur construït per Israel que es troben en el territori palestí ocupat, així com permetre que tots els palestins desplaçats durant l'ocupació tornin al seu lloc de residència original", ha instat.

Les reaccions d'Abbas i Netanyahu

Davant l'opinió de la CIJ, el president palestí, Mahmud Abbas, ha demanat que la comunitat internacional obligui Israel a frenar "el seu projecte colonial" en els territoris palestins. "Demanem a la comunitat internacional que obligui a Israel, la potència ocupant, a posar fi a l'ocupació i el seu projecte colonial de forma total i immediata, sense restriccions ni condicions", ha afirmat.

D'altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebutjat l'opinió del tribunal de l'ONU i ha manifestat que "el poble jueu no és conquistador en la seva pròpia terra". "Cap decisió falsa a la Haia distorsionarà aquesta veritat històrica, de la mateixa manera que no es pot qüestionar la legalitat dels assentaments israelians en tots els territoris de la nostra terra", ha conclòs, fent referència a Jerusalem Oriental (annexada definitivament el 1980) i Cisjordània —a la qual el dirigent s'ha referit com a "Judea i Samaria", en referència als termes bíblics que sovint fan servir els colons.

 

Imatge principal: assentaments israelians a Cisjordània / Europa Press
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!