El passat 8 de setembre la reina Elisabet II va morir als 96 anys al castell de Balmoral després de 70 anys de regnat. Després de la mort de la reina, el Regne Unit va declarar 10 dies de dol nacional, que va culminar amb el funeral el 19 de setembre. Les despulles de la reina van sortir de Balmoral, a Escòcia, 3 dies després de l'anunci de la seva mort, per fer un recorregut que va passar per Edimburg fins a arribar a Londres, on el seu fèretre va estar exposat al palau de Westminster, durant quatre dies perquè tots els londinencs es poguessin acostar per donar-li l'últim adeu. Finalment, el funeral es va celebrar a l'Abadia de Westminster el 19 de setembre.
Ara, 8 mesos després de la seva mort, i només uns dies després de la coronació del seu fill Carles III com a rei, s'han fet públiques les xifres del funeral i de tots els esdeveniments relacionats. John Glen, el secretari en cap del Tresor, ha informat a través d'una declaració ministerial que la despesa reial va suposar un cost per a les arques britàniques de 162 milions de lliures, és a dir, uns 186,27 milions d'euros.
Garantir la seguretat del funeral d'Elisabet II
John Glen ha afirmat que la prioritat del govern britànic en el moment del funeral era la d'assegurar que “aquests esdeveniments transcorreguessin sense problemes i amb el nivell adequat de dignitat, mentre es garantia en tot moment la seguretat del públic”. A més, també ha informat de com es van distribuir les despeses. La majoria dels diners els va suportar el Ministeri de l'Interior, amb 73,68 milions de lliures (84,91 milions d'euros), seguit pel de Cultura, Mitjans de comunicació i Esport, amb 57 milions de lliures (65,69 milions d'euros). Mentrestant, el govern regional d'Escòcia va destinar 18,75 milions de lliures (21,6 milions d'euros) a la capella ardent de la monarca.
El d'Elisabet, és el primer funeral d'estat des del que es va oferir per la mort de Winston Churchill el 1965, i ha suposat l'esdeveniment cerimonial més gran des de la Segona Guerra Mundial. La mateixa policia va qualificar aquest moment com “l'operatiu més gran que probablement s'ha realitzat al Regne Unit”. Segons les dades del portal web FactCheck, els esdeveniments estatals més cars organitzats pel Regne Unit en les últimes dècades van ser els funerals de la princesa Diana de Gal·les i el de la reina mare, així com el casament del Guillem i Kate. En concret, aquests actes van costar entre 7 i 8,4 milions de lliures esterlines, uns 8,06 i 9,67 milions d'euros.