Arreu del món hi ha moltes coves. Ara bé, n'hi ha una a Mèxic que té un lloc destacat al Llibre Guinness dels Rècords com la més gran del món. El seu nom exacte és la cova de Naica, tot i que se la coneix com la Cova dels Cristalls, simplement. Es troba a l'estat mexicà de Chihuahua i el vidre més llarg fa 11 metres de llarg, aproximadament el mateix que un autobús escolar, segons destaca un article d'El Mundo

Tenir aquests cristalls enormes dins la cova, fa que sigui un dels prodigis de la natura més impressionants del món. I malgrat ser tan espectacular, és molt desconegut per al públic general, que acostuma a visitar la piràmide de Chichén Itzá, la península del Yucatán, o les platges de la Rivera Maya. 

Les peculiaritats de la cova

Va ser descoberta l'abril del 2000 pels germans Eloy i Javier Delgado, miners de professió, per error, segons destaca el National Geographic. Però, què explica aquestes peculiaritats? La combinació d'aigua saturada de minerals i calor intensa (entre 45 i 55 graus) que irradia el magma que passa per sota de la cova han generat condicions idònies per a l'aparició de la selenita durant 500.000 anys, segons explica l'edició del Llibre Guinness dels Rècords i recull El Mundo

Coves dels Cristalls / Flickr

La humitat que es respira a l'interior de la cova és brutal. Per tant, els treballadors només aguanten uns 10 minuts a l'interior. A més, la seva aparença, com de mineral gegant, produeix una imatge fotogènica impressionant. Quan va començar a córrer la veu sobre la troballa, els científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques van anar a la cova. Aleshores, es van registrar pilastres d'entre 5 i 11 metres de llarg, amb diàmetres superiors a un metre. Segons destaca AFP i recull el National Geographic, es van formar "bigues a les zones més àmplies de la cova" de manera natural durant molts i molts anys. 

Es pot visitar la Cova dels Cristalls?

La cova, segons destaca el National Geographic, fa uns 300 metres quadrats. La mina es troba sobre una falla, sobre d'una cambra magmàtica, que durant milions d'anys ha escalfat l'aigua a 5 quilòmetres per sota de la cova. Això ha comportat que l'aigua subterrània se saturés en sulfur. I amb el pas del temps, s'han format els cristalls.

Aquests espectaculars cristalls han estat, com no podria ser d'una altra manera, un reclam turístic, especialment per als amants del senderisme. El govern de Chihuahua, però, considera que visitar aquestes coves és un esport d'alt risc. Per tant, només es pot accedir a la cova en grups de dues persones, tal com ressalta el mateix portal.  

En aquest sentit, hi ha restriccions d'accés específiques. Es recomana no estar-hi més de 10 minuts, per l'alta humitat que podria comportar una deshidratació. Es requereix un equip especialitzat de protecció per evitar que els visitants pateixin accidents. A les persones embarassades, amb hipertensió o diabetis, se'ls nega l'accés. 

 

Imatge principal: cova dels cristalls / Flickr Paul Williams