Després de l’atac de dissabte passat de l’Iran contra Israel amb centenars de drons, la majoria interceptats, el gabinet de crisi del govern de Benjamin Netanyahu va decidir una acció de resposta. Fins ara, però, aquesta resposta no s’ha revelat, malgrat que fonts israelianes han assegurat que està “decidida”. Les darreres hores, creixen els temors a una ofensiva de les forces israelianes a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, on hi ha un volum considerable de refugiats de guerra. Els moviments militars a la zona fan pensar que l’operació ofensiva podria desencadenar-se relativament aviat.
Segons informacions de mitjans antiisraelians de Qatar, el govern de Netanyahu estaria exercint pressió sobre l’administració de Joe Biden perquè els deixi emprendre aquesta ofensiva terrestre, i aquest hauria cedit. Des de fa mesos, la comunitat internacional intenta evitar que Israel executi aquesta acció militar, perquè consideren que podria ser desastrosa a escala humanitària, davant la presència de refugiats a la zona. Després de l'atac de dissabte, el govern dels EUA va advertir Israel que no els secundaria en qualsevol mena resposta que volguessin desplegar com a reprimenda. Fins ara, Biden havia rebutjat la idea de Netanyahu d'atacar Rafah.
Evitar un atac directe sobre l'Iran
El mitjà de Qatar Al Araby Al Jadeed, antiisraelià, assegura aquest dijous que l’exèrcit israelià ja té preparat el dispositiu per procedir amb el que considera un projecte “d’ocupació”. Diversos mitjans asseguren que una intervenció a Rafah estaria pactada amb els EUA, seria la sortida negociada a la resposta després de l’atac a l’Iran. Aquesta intervenció al sud de la Franja de Gaza es consideraria un cop d’efecte d’Israel que evitaria, de moment, un atac directe sobre l’Iran. Així i tot, Iran ja ha amenaçat que podria revisar la seva doctrina nuclear per tal de fer front a les advertències d’Israel, el mateix dia que els EUA ha anunciat un paquet de noves sancions contra aquest país i la seva indústria militar i de fabricació de drons.
Els temors a l'ofensiva israeliana sobre Rafah creixen enmig d'un escenari internacional on es fan sentir cada dia veus que reclamen un alto el foc. A banda, també aquest dijous, l'ONU votarà novament sobre l'admissió de Palestina. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides votarà aquest dijous una resolució presentada per Algèria per sol·licitar l'admissió de Palestina com a estat de ple dret. Fonts de l'òrgan, format per un total de quinze membres, afirmen que els partidaris de reconèixer Palestina conformen una majoria aclaparadora al Consell, però que hi ha "dos o tres països" que s'hi oposen. Entre aquests, hi ha els Estats Units, que té dret de veto i, per tant, podria bloquejar la resolució.