El líder dels equips de la Creu Roja a l'Alt Karabakh, Marco Succi, ha explicat aquest dimarts com l'organització busca a Stepanakert, la gairebé deserta "capital" de l'enclavament, els últims habitants que puguin quedar per ser evacuats, molts d'ells ancians o malalts, en un escenari que va definir com a "surrealista".
➕ Així ha quedat la plaça principal de la capital de l'Alt Karabakh després de la fugida massiva de la població
➕ El conflicte de l'Alt Karabakh tensa al límit les relacions entre Armènia i Rússia
➕ Alt Karabakh: com és l'arribada a un centre de refugiats d'Armènia? | FOTOS
"Queda molt poca gent a la zona, de manera que els nostres equips fan servir megàfons per alertar els residents que puguin quedar per tal que sàpiguen que som allà per ajudar-los", ha explicat des d'aquesta ciutat en roda de premsa per videoconferència per als reporters acreditats davant de l'ONU a Ginebra, que ha recollit Efe.
Hospitals tancats i personal mèdic fora
La ciutat, anomenada Khankendi pels azerbaidjanesos, "està gairebé completament deserta, amb els hospitals tancats, el personal mèdic i administratiu fora... l'escenari és força surrealista", ha descrit Succi. El representant del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha afegit que l'organització ha evacuat uns 200 ferits i malalts, entre ells gent com la Susanna, una pacient de càncer que van trobar sola a casa seva, incapaç d'aixecar-se per si sola del llit.
Video released showing the main square of Nagorno Karabakh's capital after the majority of locals fled the territory, possibly from 29 September 2023. pic.twitter.com/5HZ5ymTgcU
— Nagorno Karabakh Observer (@NKobserver) October 1, 2023
"Presentava signes de deshidratació, anèmia i malnutrició", ha explicat Succi, que ha afegit que els seus veïns li havien deixat menjar per a diversos dies, però no se la van poder endur amb ells quan van deixar la casa.
Una altra evacuada que ha recordat Succi va ser una dona gran de 85 anys que abans de deixar casa seva la va netejar i va emplenar de menjar la nevera, indicant que amb això volia que "la gent que arribés en el futur a aquesta casa pogués viure bé".
Preguntat sobre si la Creu Roja ha estat testimoni de casos de saqueig en una ciutat que fins no fa gaire tenia uns 50.000 habitants i en la qual només en quedaran uns centenars, Succi ha destacat que efectius de policia, presumiblement àzeris, patrullen els carrers per evitar-ho.
"Cal tenir en compte que fins i tot abans de la recent escalada dels esdeveniments ja hi havia molt pocs subministraments, les botigues estaven mig buides. No oblidem que des del gener hi ha hagut una greu limitació de moviments de productes i persones a la regió", ha destacat, pel que fa a mesos de bloqueig per part de l'Azerbaidjan contra l'enclavament. Concretament, 10 mesos, des de l'inici del bloqueig el desembre de l'any passat.
➕ Alt Karabakh: diverses guerres, 30 anys de conflicte i genocidi armeni
➕ L'Alt Karabakh deixarà d'existir per sempre
L'ofensiva militar azerbaidjanesa del setembre va provocar la rendició del govern de l'Alt Karabakh, de majoria armènia i amb control de l'enclavament des de fa 30 anys, encara que sense reconeixement internacional. Això ha provocat l'èxode en només una setmana de bona part de la població de l'Alt Karabakh, formada per unes 120.000 persones de les quals almenys 100.000 ja han entrat a la veïna Armènia.
La representació de l'ONU, amb personal de l'Azerbaidjan
Tal com a denunciat l'Associació Cultural d'Armènia de Barcelona, la missió de les Nacions Unides a l'Alt Karabakh ha estat composta només per països aliats de l'Azerbaidjan, és a dir, Turquia, Rússia, Hongria, Pakistan i Albània. Uns fets fàcilment comprovables a la mateixa piulada de l'ONU.
La hipocresía infinita... @UN VERGUENZA!!!
— Asociación Cultural Armenia de Barcelona (@ACA_Barcelona) October 2, 2023
Recordaros que esta misión fue compuesta solo por diplomáticos de países aliados de Azerbaiyán: Turquía, Rusia, Hungría, Pakistán y Albania. Azerbaiyán no permitió la entrada a representantes de la ONU de países no amigos. https://t.co/6Piq2f5BXh