La ciutat de Mariúpol i la seva administració ucraïnesa comencen a ajudar sistemàticament als ciutadans desplaçats i refugiats de Mariúpol a tota Ucraïna obrint centres: "Soc Mariúpol". Així ho ha explicat el tinent d'alcalde ucraïnès de la ciutat Serhiy Orlov. Segons ha detallat, cobreix tota l'ajuda possible: assistència humanitària, legal, medicina, ajuda als ferits, informació, allotjament, ocupació, etc.
Situació complexa a Mariúpol
Les coses han canviat a Mariúpol des que les tropes ucraïneses es van rendir a la fàbrica d'Azovstal el 19 de maig. En aquest context, mirant de reconstruir la ciutat portuària, una ciutat que no té ni aigua corrent ni electricitat, l'exèrcit rus ha anunciat la "nacionalització" d'un total de 34 vaixells atracats al port de la ciutat de Mariúpol, al mar d'Azov. Així ho ha informat aquest dimarts l'assessor de l'alcaldia d'aquesta urbs ocupada, Petro Andriuxenko. Rússia s'ha compromès a reconstruir la ciutat i convertir-la en un balneari. Un projecte que, veient les imatges que arriben –en comptagotes– de la ciutat, es fa difícil d'imaginar. Malgrat tot, el Kremlin no vol rendir-se i, de moment, ha tirat pel dret amb vaixells i exportacions. Al seu compte de Telegram, Andriushchenko, lleial al Govern de Kíiv i que informa habitualment en xarxes socials sobre la situació del municipi, va qualificar les intencions de Moscou respecte a aquests vaixells de "segrest de facto". L'assessor de l'alcalde ha confirmat que un vaixell rus ha sortit aquest dimarts del port d'aquesta ciutat a la regió de Donetsk, amb 2.500 tones d'acer enrotllat i després s'ha dirigit al port rus de Rostov del Don.
Furgonetes amb pantalles
Després de dos mesos de guerra i combats a la ciutat portuària, es calcula que podrien haver deixat 22.000 morts. Tot i que les estimacions podrien acabar pujant. Aprofitant que no hi ha electricitat, Rússia hauria desplegat camionetes o furgonetes mòbils amb televisors de pantalla gran i en punts d'ajuda humanitària. Suposadament, s'hi pot veure propaganda. La intenció és integrar els territoris recentment ocupats. Els vídeos publicats pel ministeri rus de situacions d'emergència mostraven furgonetes, que anomena "complexos d'informació mòbil", reproduint segments de notícies de la televisió estatal i programes de xat polítics on experts donen suport a la invasió. La ciutat no té ni electricitat ni aigua corrent, amb la qual cosa, aquestes informacions no es poden contrastar. Aquestes furgonetes han arribat, fins i tot, prop de les ruïnes del teatre de Mariúpol, on es creu que van morir centenars de persones. Les últimes dades feien pujar la xifra fins als 600.
Severodonetsk podria anar pel mateix camí
Les tropes russes estan "assaltant" la ciutat oriental de Severodonetsk i s'han "consolidat al centre de la ciutat", segons ha dit aquest mateix dimecres Serhiy Hayday, cap de l'administració militar regional de Lugansk. Rússia ha dut a terme atacs en districtes del nord, sud i est de la ciutat. I els russos ara controlen "la major part de la ciutat". "Els russos estan assaltant, consolidant-se al centre de Severodonetsk, mentre continuen destrossant infraestructura i instal·lacions industrials", i també destruint habitatges de la ciutat i dels voltants. Hayday ha exposat que en un atac aeri rus va caure sobre un tanc d'àcid nítric d'una planta química. La milícia de l'autoproclamada República Popular de Lugansk ha culpat les forces ucraïneses de l'explosió. Així, les autoritats ucraïneses han descrit les condicions de Severodonetsk com una reminiscència de Mariúpol, la ciutat portuària que va caure després de gairebé tres mesos d'atacs implacables.