El 86% dels russos continua donant suport, deu anys després, a la "reunificació" de Rússia amb Crimea, com es coneix l'annexió de la península, segons els resultats d'una enquesta difosa aquest dijous. D'acord amb el sondeig efectuat pel centre estatal VTsIOM, el 57% dels russos se sent, a més, "orgullós" d'aquest "esdeveniment històric", un percentatge que se situava en el 48% el 2018, segons Efe.
Al mateix temps, el 85% dels ciutadans enquestats han assegurat que l'annexió de la península, que va arribar a formar part d'Ucraïna en temps de l'URSS, va mostrar la capacitat de Rússia per defensar els seus interessos nacionals. El 18 de març del 2014, el president rus, Vladímir Putin, va signar el tractat d'annexió de la península ucraïnesa i de la ciutat de Sebastòpol després d'un referèndum no reconegut per la major part de la comunitat internacional, en el qual —sempre segons Moscou— un 96,5% dels ciutadans van votar a favor de la “reunificació” amb Rússia. Rússia celebra aquests dies els deu anys de l'annexió i, de fet, s'espera que Putin vagi dilluns a un míting a la plaça Roja per commemorar-ho.
La resposta de Putin a la revolució de Maidan
La ràpida annexió de la península el març del 2014, la resposta de Vladímir Putin a la revolució de Maidan a Kíiv, va ser el començament de deu anys d'acció militar contra Ucraïna. D'ençà del començament de la guerra a gran escala, Crimea ocupa el segon lloc entre les regions russes, després de Moscou, pel que fa al nombre de casos judicials oberts contra ciutadans per "desacreditar l'exèrcit rus", una acusació àmpliament interpretable, que pot incloure publicar contingut proucraïnès.
Què passa amb les eleccions als territoris ucraïnesos ocupats
El Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna ha qualificat d'il·legal i nul·la la votació per a les eleccions presidencials de Rússia, que també se celebraran a territoris ocupats d'Ucraïna, i ha demanat als seus socis internacionals que no en reconeguin els resultats. Segons Reuters, el ministeri ha dit en la seva declaració que la campanya electoral a territoris ocupats per Rússia ha donat per fet que Moscou demostra "un menyspreu continu i flagrant per les normes i els principis del dret internacional".
Parlamentaris d'arreu condemnes les eleccions a territori ocupat
Els presidents de les comissions d'assumptes exteriors de 23 parlaments —des dels països bàltics fins als EUA i Israel— han signat una declaració rebutjant la legitimitat de les eleccions fetes per Rússia als territoris ucraïnesos ocupats.
Joint statement of 🇱🇻🇪🇪🇱🇹🇵🇱🇺🇦🇺🇸🇩🇪🇬🇧🇧🇪🇨🇦🇩🇰🇮🇹🇷🇴🇮🇱🇨🇿🇪🇸🇲🇩🇱🇺🇮🇪🇮🇸 Foreign Affairs Committee Chairs: we unequivocally reject legitimacy of the elections conducted by Russia in the occupied Ukrainian territories ...devoid by any semblance of democratic validity" @r_stefanchuk @VCmilyte pic.twitter.com/BCaFKcJ8dB
— ŽygimantasPavilionis🇱🇹🇺🇦🇺🇸🇹🇼🇮🇱 (@ZygisPavilionis) March 14, 2024