El passat 18 de juny, Hardeep Singh Nijjar, reconegut líder de la comunitat sikh canadenca i ferm defensor de la independència de l'Estat de Panjab (entre l'Índia i el Pakistan), va ser assassinat a trets als afores d'un temple sikh a Surrey, Canadà. El sorprenent assassinat ha estat en mans de les autoritats canadenques i durant setmanes ha quedat en un segon pla, fins ara, que ha passat a ser un element que modifica la relació entre el Canadà i l'Índia, després que el president canadenc, Justin Trudeau, afirmés que el govern indi està implicat en l'assassinat de Nijjar. Així es va prendre la metxa d'un conflicte que té al món expectant. 

"Hi ha proves fiables per creure que agents del Govern de l'Índia han estat implicats en l'assassinat d'un canadenc a territori canadenc", ha remarcat Trudeau davant de la indignació del govern del nacionalista hindú Narendra Modi. Mentre l'Executiu canadenc demana cooperació a les autoritats índies per treure l'entrellat de l'assassinat i aquestes tanquen qualsevol via de diàleg i neguen en rotund la seva participació. Els motius que podria tenir el govern de dreta i etnonacionalista de Modi es podrien reduir a dos: política i religió. Però aquesta reducció és només l'avantsala d'una gran complexitat. 

Per què voldria l'Índia acabar amb Nijjar? 

Nijjar, de la minoria sikh, era promotor de la idea d'una pàtria independent per als sikhs, coneguda com a Khalistan (terra dels cigars), al territori indi de l'Estat de Panjab, un moviment considerat com a "terrorista" i "secessionista" pel govern de Modi. No obstant això, la religió sikh, el moviment pro Khalistan, i les accions violentes o el sentiment anti-Índia, no són necessàriament el mateix concepte. És a dir, no es pot assimilar tota la minoria sikh amb aquest moviment independentista. 

Tanmateix, la religió de Nijjar i la seva defensa independentista han tingut un gran pes en el seu assassinat. Per una banda, cal entendre que el sikhisme és una religió monoteista nascuda a l'Índia, al segle XV. És la cinquena major fe del món, a més una de les més joves i tenen com a escriptura sagrada el Guru Granth Sahib. Aquesta religió  practica la igualtat entre totes les races i evita tota mena de discriminació, per això tots els sikhs porten el mateix cognom -els homes "Singh" i les dones "Kaur"- per tal d'afavorir la igualtat i desmuntar el tradicional sistema de castes existent a Índia.

Pancarta en denuncia de l'assassinat d'Hardeep Singh Nijjar, reconegut líder de la comunitat sikh canadenca i ferm defensor de la independència de l'Estat de Panjab. Imatge: EFE

Per altra banda, cal aclarir alguns aspectes del moviment independentista i la seva relació amb aquesta religió. El fundador del sikhisme, Gruru Nanak Dev va néixer a l'antic territori de Panjab, dividit després de la partició per independència al Panjab pakistanès i l'estat de Panjab al nord de l'Índia, l'únic territori indi on avui dia els sikhs són majoria. Fa unes dècades, que en l'Estat indi de Panjab creix el moviment independentista que pretén proclamar l'Estat del Khalistan. El moviment independentista ha estat perseguit durament, en especial des de la dècada del 1980, persecució que ha inclòs operacions de neteja ètnica impulsades des de Nova Delhi. 

On cau Nijjar en tot això? La persecució dels independentistes del Panjab va impulsa una considerable diàspora sikh i entre els països on més es van desplaçar als Estats Units, el Regne Unit i Austràlia o el Canadà, on presenten el 2% de la població. Aquest era el cas Nijjar, qui abans de ser assassinat estava organitzant un "referèndum" no oficial, segons mitjans indis, per consultar la comunitat sobre el seu suport a una nació independent sikh. Justament per aquesta militància independentista, Nijjar és considerat per l'Índia com un terrorista, segons recull EFE. 

Les proves del Canadà per acusar a l'Índia 

Després de les paraules de Trudeau, tant l'Índia com alguns aliats internacionals van començar a pressionar el Canadà perquè provessin aquestes acusacions. Segons els mitjans canadencs, el govern compta amb fonts del servei d'intel·ligència canadenca que apunten a funcionaris indis que serien inculpatòries. Alguns d'aquests funcionaris es trobarien en sol canadenc. Tanmateix, fins ara no han transcendit més detalls. 

Per la seva banda, la resposta índia ha estat a través d'una diplomàcia agressiva. El govern de Nova Delhi ha suspès els  visats per a canadencs de manera indefinida mentre acusa el Canadà de ser un  "paradís per al terrorisme", en els mateixos termes als quals titlla el seu arxienemic Pakistan. A més ha demanat al Canadà que redueixi la seva missió diplomàtica al país asiàtic, després d'haver-lo informat de la necessitat de paritat a les seves ambaixades respectives. Des de fa anys que les relacions entre els dos països són tenses, sovint per la política índia cap als sikhs, però en aquesta ocasió l'agressivitat entre els dos Estats està en un punt màxim. A més a més, encara no hi ha un culpable ni justícia per l'assassinat de Nijjar. 

Multitudinari enterrament d'Hardeep Singh Nijjar al Canadà. EFE

Un segon independentista sikh assassinat al Canadà

Mentre les tensions entre les dues potències segueixen escalant, un altre independentista sikh ha estat assassinat al Canadà. Sukhdool Singh Gill va ser assassinat a trets a la ciutat canadenca de Winnipeg dimarts passat per motius desconeguts, segons ha publicat avui el diari Indian Express. 

Gill era buscat per les autoritats índies, que el van acusar d'estar involucrat en activitats "terroristes" a favor del moviment separatista khalistanès, que busca la creació d'una pàtria independent per als sikhs.